Volodimir Zelenski anun că în ultima săptămână s-au văzut progrese ale contraofensivei pornite în urmă cu trei luni

Ala Găină

Ministrul german de externe a sosit astăzi în Ucraina într-o vizită neanunțată. Potrivit ei, Uniunea Europeană pregătește în prezent o decizie privind începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE. Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că în ultima săptămână s-au văzut progrese ale contraofensivei pornite în urmă cu trei luni şi criticată de unele medii occidentale pentru ritmul prea lent şi lipsa de rezultate notabile.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că teroarea teribilă a lui Putin se manifestă prin atacuri direcționate asupra vieții de zi cu zi și a instituțiilor civile din Ucraina.

„Ucraina apără libertatea și pe noi toți cu mult curaj și determinare. Așa cum Ucraina este în spatele nostru, așa și ea trebuie să se poată baza pe noi. Putin vrea să distrugă, să descurajeze și să demoralizeze oamenii. Pentru aceasta, nu se oprește la nimic – nici în fața școlilor, nici în fața piețelor, nici în fața gărilor”, a declarat aceasta.

Între timp, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că în ultima săptămână s-au văzut progrese ale contraofensivei pornite în urmă cu trei luni.

„În ultimele şapte zile, am văzut progrese. Există mişcare în zona Taurida, din sud. Există mişcare în sectorul Bahmut, în est. În direcţiile Kupiansk şi Lîman, Avdiivka şi Marinka, unde armata rusă desfăşoară atacuri, ucrainenii reuşesc să îşi menţină poziţiile.  Numai eroismul ucrainean este cel care determină cum se va încheia acest război. Trebuie să ne amintim cu toţii acest lucru”, a declarat Volodimir Zelenski.

Trupele Kievului au eliberat 49 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei de trei luni. Kievul a recucerit sate și așezări în cadrul ofensivei sale de trei luni, dar soldații săi au fost împiedicați de vaste câmpuri minate și tranșee rusești. Între timp, Moscova susține că a doborât două drone ucrainene în noaptea de duminică spre luni deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.