Volodimir Zelenski cere curățarea serviciului de pază, după ce doi ofițeri au fost acuzați că au vrut să îl asasineze

Ala Găină

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis noului șef al serviciului de protecție și pază al Ucrainei să concedieze mai mulți angajați, după ce doi dintre ofițerii săi au fost acuzați de complot pentru asasinarea unor înalți oficiali ucraineni, relatează The Guardian.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat luna trecută că a prins doi ofițeri acuzați că au cooperat cu Rusia pentru a complota privind asasinarea lui Zelenski și a altor oficiali, inclusiv a șefului serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov. Serviciul de pază asigură paza diverșilor oficiali guvernamentali.

Uciderea lui Zelenski era planificată ca un „cadou” pentru Vladimir Putin, a spus SBU. Prezentându-l luni personalului pe colonelul Oleksiy Morozov, Zelenski i-a transmis că principalul său obiectiv este să se asigure că doar cei care își văd viitorul legat de Ucraina se alătură agenției.

„Și, desigur, agenția trebuie să fie curățată de oricine nu alege Ucraina pentru ei înșiși sau discreditează serviciul de pază de stat”, a transmis Zelenski.

Președintele Ucrainei l-a demis pe predecesorul lui Morozov, Serghei Rud, în luna mai, la două zile după ce SBU a reținut angajați ai agenției despre care serviciul susține că lucrau pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.