Volodimir Zelenski: Mulțumesc României pentru nivelul de cooperare atins

Adrian Sirbu

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, marţi seara, noi măsuri globale împotriva celor care ajută Rusia dând asigurări că sunt semne că sancţiunile occidentale funcţionează, întrucât există „dovezi clare” ale unei încetiniri a industriei ruseşti de apărare. Pe de altă parte, el a subliniat că Ucraina trebuie să-şi facă o evaluare proprie şi o ierarhizare a priorităţilor: „de ce este nevoie, de cine este nevoie şi ce semnale pot funcţiona”. În context, el a amintit de discuţia purtată în cursul zilei cu preşedintele Klaus Iohannis, mulţumind încă o dată României pentru nivelul de cooperare atins.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul către naţiune de marţi seara pe măsurile şi obiectivele urmărite de Ucraina pentru a face faţă unei noi ierni de atacuri din partea Rusiei şi aparentei crize în ceea ce priveşte ajutorul internaţional primit de Kiev, dând asigurări că „în ciuda tuturor problemelor din lume”, o abordare „atentă şi precisă” a fiecărei nevoi şi a fiecărei oportunităţi poate oferi Ucrainei tot ceea ce are nevoie să se apere, potrivit News.ro.

El a spus că a avut marţi o reuniune specială cu toţi comandanţii şi şefii de operaţiuni majore, pentru a examina necesităţile şi priorităţile.

Împreună cu Statul Major General, Ministerul Apărării, Ministerul Industriilor Strategice şi Ministerul Transformării Digitale, am analizat în detaliu aprovizionarea cu obuze şi drone, distribuţia între brigăzi şi unităţi, necesităţile zilnice, costurile reale. Principalul lucru este că toată logistica trebuie să devină mai rapidă”, a subliniat Zelenski.

El a spus că a discutat, de asemenea, despre deschiderea unor noi linii de producţie de arme şi muniţii în Ucraina, împreună cu partenerii, o soluţie tot mai intens vehiculată de Kiev în condiţiile în care ajutorul din partea aliaţilor externi se clatină. Totuşi, preşedintele ucrainean a dat asigurări că situaţia nu este chiar disperată, ci se poate gestiona.

În ciuda tuturor problemelor din lume, abordarea noastră atentă şi precisă a fiecărei nevoi şi a fiecărei oportunităţi poate oferi Forţelor de Apărare tot ceea ce au nevoie. Vedem cum să punem în aplicare priorităţile Ucrainei în acest an: de ce este nevoie, de cine este nevoie şi ce semnale pot funcţiona”, a punctat liderul ucrainean.

Am analizat separat şi în detaliu activitatea Forţelor Aeriene, a tuturor apărătorilor noştri ai cerului, rezultatele doborârii rachetelor şi a dronelor ruseşti, ce a avut succes, ce ar trebui să aibă succes. Continuăm să lucrăm cu toţi partenerii noştri pentru a ne consolida apărarea aeriană. Şi, în acelaşi timp, pentru a creşte presiunea asupra Rusiei”, a spus Zelenski.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski şi-a informat compatrioţii că marţi a avut convorbiri telefonice cu trei lideri europeni, între care preşedintele României Klaus Iohannis.

Am mulţumit României pentru nivelul de cooperare care a fost deja atins. Avem rezultate extrem de bune în regiunea Dunării, în cooperarea la Marea Neagră şi, în general, în interacţiunea noastră. Apreciem sprijinul României pentru mişcarea noastră spre Uniunea Europeană. Avem cu siguranţă potenţialul de a creşte cooperarea transfrontalieră, în special în triunghiul Ucraina-România-Moldova. Astăzi, am discutat, de asemenea, cu preşedintele Iohannis despre unele aspecte promiţătoare în domeniul apărării – cum ne putem consolida poziţiile împreună. În special, am discutat despre pregătirea piloţilor noştri de F-16”, a precizat preşedintele Zelenski.