Xi Jinping i-a spus lui Scholz că vrea o conferință de pace „care să fie recunoscută de Rusia și Ucraina”

Adrian Sirbu

Preşedintele chinez Xi Jinping  i-a transmis marţi cancelarului german Olaf Scholz că Beijingul sprijină convocarea „în timp util” a unei „conferinţe internaţionale de pace care să fie recunoscută de Rusia şi Ucraina, cu participarea tuturor părţilor”, relatează EFE, conform Agerpres.

Xi a declarat în cadrul întâlnirii lor de marți că: „China încurajează toate eforturile care să ducă la o rezolvare paşnică a crizei şi susţine convocarea în timp util a unei conferinţe internaţionale de pace recunoscută de Rusia şi Ucraina, cu participarea tuturor părţilor”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez.

Potrivit textului MAE de la Beijing, cei doi lideri au căzut de acord că este necesar să „susţină principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi să se opună utilizării armelor nucleare sau atacurilor împotriva unor ţinte paşnice sau a unor instalaţii nucleare”.

De asemenea, cei doi lideri au convenit asupra necesităţii de a „aborda în mod adecvat problemele de securitate alimentară” sau de a „respecta dreptul umanitar internaţional”, potrivit comunicatului.

Xi a afirmat că „toate părţile trebuie să lucreze împreună pentru a restabili pacea cât mai curând posibil” şi că „pacea şi stabilitatea trebuie căutate şi interesele egoiste trebuie lăsate deoparte”.

Preşedintele chinez a propus marţi patru principii pentru a împiedica criza ucraineană să scape de sub control şi pentru a restabili pacea cât mai repede posibil, în cadrul întrevederii cu cancelarul german Olaf Scholz, aflat într-o vizită la Beijing, cu care a avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la „criza din Ucraina”, relatează Xinhua.

Acestea sunt cele patru principii: „În primul rând, ar trebui să prioritizăm menţinerea păcii şi a stabilităţii şi să ne abţinem de la a căuta câştiguri egoiste. În al doilea rând, ar trebui să calmăm situaţia şi să nu turnăm gaz pe foc. În al treilea rând, trebuie să creăm condiţii pentru restabilirea păcii şi să ne abţinem de la exacerbarea în continuare a tensiunilor. În al patrulea rând, ar trebui să reducem impactul negativ (al crizei) asupra economiei mondiale şi să ne abţinem de la subminarea stabilităţii lanţurilor industriale şi de aprovizionare globale„.

Xi a subliniat că „China nu este nici parte, nici participant la aceste crize” şi că „a încercat să promoveze discuţiile de pace în felul său.”

Mai mult, el a adăugat că: „Suntem pregătiţi să menţinem cooperarea cu toate părţile, inclusiv cu Germania, în această privinţă”. De la începutul războiului în Ucraina, China a făcut apel la respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi la acordarea de atenţie „preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor”, cu referire la Rusia.

Beijingul a încercat să contracareze criticile potrivit cărora sprijină Rusia în campania acesteia din Ucraina şi a prezentat un document în 12 puncte privind rezolvarea conflictului, care a fost primit cu scepticism de Occident, în timp ce a continuat să îşi aprofundeze schimburile cu Moscova.