Zeci de morţi în Gaza, unde Israelul afirmă că a lovit 320 de ţinte, inclusiv tuneluri şi centre de comandă

Adrian Sirbu

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au lovit 320 de „ţinte teroriste” în Gaza în cursul nopţii, inclusiv tuneluri şi „zeci de centre de comandă operaţionale” aparţinând Hamas şi Jihadului Islamic.

Bombardamentele intense asupra enclavei palestiniene asediate au ucis zeci de persoane, au declarat pentru CNN medici palestinieni şi oficiali ai Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Videoclipuri termografice realizate de avioanele israeliene şi împărtăşite de IDF arată lovituri asupra clădirilor din Gaza, care au lovit „zeci de centre de comandă operaţionale, dintre care unele ascundeau terorişti Hamas şi ai Jihadului Islamic, complexe militare şi posturi de observare”, susţine armata israeliană.

În plus, IDF a lovit ţinte care reprezentau o ameninţare pentru forţele din zona din jurul Fâşiei Gaza, care se pregătesc pentru operaţiuni terestre, inclusiv zeci de posturi de lansare a obuzelor de mortier şi a rachetelor antitanc„, a precizat armata.

Intensificarea atacurilor aeriene a avut loc în timp ce IDF a declarat că se pregăteşte pentru ceea ce a numit „următoarele etape” în lupta împotriva Hamas.

Astfel, în nordul Gaza, cel puţin 26 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene asupra taberei de refugiaţi Jabalia, a declarat pentru CNN directorul spitalului indonezian din Gaza, Atef Al Kahlout. Jabalia este una dintre cele mai mari tabere de refugiaţi din Gaza.

În sudul Fâşiei Gaza, 29 de persoane au fost ucise în oraşul Rafah după ce patru case au fost lovite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al Qidra.

Clădiri din Rafah, Khan Younis, Gaza Centrală şi oraşul Gaza au fost lovite peste noapte, inclusiv mai multe case rezidenţiale, a declarat Ministerul palestinian de Interne din Gaza. „Lovituri puternice” au fost raportate în apropierea spitalului Quds din oraş.

Din oraşul israelian Sderot, în apropiere de Fâşia Gaza, jurnalistul Nic Robertson de la CNN a relatat că loviturile de duminică au fost cel mai susţinut bombardament asupra nordului Gaza pe care l-a văzut de când a început să relateze din sudul Israelului, în urmă cu două săptămâni.