Zelenski a emis un decret cu regiunile din Rusia locuite în mod „istoric” de ucraineni, acuzând Moscova că „distruge identitatea lor națională”

Adrian Sirbu

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis luni, 22 ianuarie, un decret în care enumeră regiunile din Rusia locuite, potrivit lui, „istoric” de ucraineni şi a cerut ca drepturilor acestora să fie respectate, într-un text despre care se crede că va stârni furia Moscovei, scrie agenția France Presse, preluată de Agerpres.

În acest document, publicat de preşedinţia ucraineană, Zelenski menţionează următoarele regiuni ruse, care toate se învecinează cu Ucraina:

  • Krasnodar
  • Rostov
  • Belgorod
  • Voronej
  • Kursk.

Decretul acuză Rusia că a comis şi comite în aceste regiuni „acţiuni menite să distrugă identitatea naţională şi să oprime ucrainenii, încălcându-le drepturile şi libertăţile”.

Documentul îndeamnă guvernul ucrainean să elaboreze „un plan de acţiune pentru a apăra identitatea naţională a ucrainenilor în Federaţia Rusă, inclusiv în regiunile îi care ei locuiesc istoric”.

Guvernul trebuie de asemenea, conform textului decretului, să recenzeze „crimele comise împotriva ucrainenilor care locuiesc sau care au locuit acolo”, potrivit decretului, care denunţă rusificarea forţată, represiunea politică şi deportarea ucrainenilor.

Milioane de etnici ucraineni trăiesc pe teritoriul rus, consecinţă a dominaţiei ţariste şi sovietice, a frontierelor flexibile şi deportărilor din perioada stalinistă.

După declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Moscova este de asemenea acuzată de rusificare forţată a teritoriilor pe care le ocupă, de rescrierea istoriei şi de deportare de locuitori, în special copii.

Rusia este acuzată şi că îi oprimă pe locuitorii care refuză să accepte naţionalitatea rusă. Decretul lui Zelenski nu revendică teritorii ruse.

Rusia, care a declanşat o invazie asupra ţării vecine în februarie 2022, revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene: peninsula Crimeea în 2014, urmată în 2022 de regiunile Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.