Zelenski: Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, Sumî şi regiunile sudice este o necesitate urgentă

Adrian Sirbu

Ucraina are nevoie disperată de mai multă apărare antiaeriană şi este exasperată că partenerii ei nu se grăbesc să i-o furnizeze. Semn al situaţiei disperate, după ce ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat aproape direct nemulţumirea în faţa omologilor din NATO, joi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a criticat lipsa deciziilor politice spunând că este „absolut inacceptabil”.

„Astăzi am vorbit cu militarii despre cum să asigurăm mai multă protecţie pentru Harkov – în special din perspectiva apărării aeriene. Toţi diplomaţii noştri au aceeaşi sarcină. Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, pentru întreaga regiune Harkov, pentru regiunea Sumî şi pentru regiunile sudice este o necesitate absolut urgentă”, a spus Zelenski în discursul video de joi seară.

„Mulţumesc fiecărei ţări, fiecărui lider care comunică acum cu noi pentru a găsi modalităţi de a ne ajuta. Este absolut inacceptabil faptul că atât de multe ţări se gândesc încă la modul de a contracara terorismul, deşi lipsesc doar câteva decizii politice – câteva sisteme de apărare aeriană care ar putea schimba fundamental situaţia”, a punctat Zelenski.

„Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri”, le-a promis Zelenski compatrioţilor în ziua în care Harkovul a fost vizat de un atac rusesc cu drone asupra unei clădiri rezidenţiale, care a făcut patru morţi. „Patru persoane au fost ucise, dintre care trei au fost salvatori din cadrul Serviciului nostru de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a unui atac cu drone Shahed asupra unei clădiri rezidenţiale obişnuite. Băieţii au ajuns la faţa locului după prima lovitură şi a avut loc o a doua lovitură. O tactică rusească josnică. Condoleanţele mele tuturor familiilor şi prietenilor”, a transmis Zelenski.

Preşedintele a mai spus că şefului Statului Major i-a prezentat în cursul zilei un raport detaliat cu privire la toate acele puncte de pe front unde armata rusă se aştepta să reuşească să pătrundă.

„Am reuşit să ne stabilizăm poziţiile. Comandantul-şef a raportat despre acţiunile noastre care împiedică ocupantul să avanseze. Având în vedere lipsa de muniţii şi o încetinire semnificativă a aprovizionării, aceste rezultate sunt într-adevăr foarte bune”, a remarcat Zelenski.

„Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor şi comandanţilor care asigură rezultatele pe câmpul de luptă. Rezilienţa fiecăruia dintre ei reprezintă rezilienţa întregii noastre Ucraine”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că noul şef al Serviciului de Informaţii Externe, generalul Oleg Ivaşcenko, şi-a prezentat primul raport cu privire la acţiunile sale specifice în funcţie şi la activitatea specifică a SZR. „Am aprobat planurile”, a menţionat liderul de la Kiev.