Zelenski: “Fără ajutorul SUA, forțele ucrainene vor trebui să se retragă”

Adrian Sirbu

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat vineri de Washington Post, că dacă Ucraina nu va primi ajutorul militar american promis, blocat de disputele din Congres, forțele sale vor trebui să se retragă „cu pași mici”.

Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaj pentru război electronic, nu avem proiectile de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat Zelenski pentru Washington Post.

„Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas, în pași mici”, a spus el. „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage”.

Lipsa de muniții, a spus el, înseamnă că „trebuie să te descurci cu mai puțin. Cum? Bineînțeles, să te întorci. Să faci linia frontului mai scurtă. Dacă se rupe, rușii ar putea ajunge în marile orașe”.

Președintele democrat Joe Biden a îndemnat Camera Reprezentanților a SUA, controlată de republicani, să aprobe pachetul de ajutor militar și financiar, dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a ținut în loc luni de zile, invocând prioritățile interne.

Zelenski i-a spus lui Johnson, într-o conversație telefonică de joi, că aprobarea pachetului este vitală.

Forțele rusești au capturat luna trecută orașul Avdiivka din estul țării și de atunci au obținut mici câștiguri, dar liniile de front s-au schimbat puțin în ultimele luni.

În interviul său, președintele ucrainean a declarat că Ucraina compensează lipsa rachetelor cu armament și sisteme de apărare aeriană produse în țară, „dar nu este suficient”.

După mai bine de doi ani de război, Rusia a intensificat în ultimele săptămâni atacurile asupra infrastructurii energetice și a altor infrastructuri.

Trupele ucrainene nu au reușit să avanseze, iar Zelenski a declarat că Kievul intenționează să continue atacurile asupra unor ținte din Rusia, inclusiv asupra rafinăriilor de petrol.

El a declarat că reacția Washingtonului la valul de atacuri ucrainene nu a fost „pozitivă”, dar Kievul își folosește propriile drone.