Zelenski, într-un nou apel pentru furnizarea de arme: Dacă America sau Europa vor pierde în fața dronelor Shahed folosite de ruși, va deveni una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei

Adrian Sirbu

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că este nevoie de voință politică pentru a se asigura că Ucraina are toate proviziile militare de care are nevoie, altfel lumea se va confrunta cu „una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei”, relatează Reuters.

„Principalul lucru este voința politică pentru a realiza acest lucru, pentru a asigura nivelul de provizii care va ajuta”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

„Dacă nu se va întâmpla asta, va deveni una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei, dacă America sau Europa vor pierde în fața „Shahed-urilor” iraniene sau a avioanelor de luptă rusești”, a spus el.

Institutul pentru economie mondială din Kiel, citat The Moscow Times, a scris că Uniunea Europeană a furnizat doar 77 de miliarde de euro din cele 144 de miliarde de euro promise Kievului.

Și RBC a atras atenția că la doi ani de la începutul războiului din Ucraina, experții au observat un decalaj între volumele de asistență promisă și efectiv oferită de Occident.

Conform calculelor RBC, de la începutul invaziei, SUA au livrat Ucrainei doar aproximativ o treime din tancurile oferite și două treimi din tunurile de artilerie grea promise.

Marea Britanie și-a onorat pe deplin angajamentele, livrând 14 tancuri și 130 de tunuri, în timp ce Danemarca a promis 59 de tancuri, dar nu a livrat încă niciunul.

În total, în primul an de război, țările occidentale au trimis Ucrainei 143 de miliarde de euro sub formă de sprijin militar, economic și umanitar, din care 73,18 miliarde de euro revin SUA.

Washingtonul este lider și în sectorul armamentului, alocând Ucrainei 44,34 miliarde de euro, urmat de Marea Britanie (4,89 miliarde de euro), Polonia (2,43 miliarde de euro) și Germania (2,36 miliarde de euro).