Zelenski recunoaşte că trupele ucrainene din estul ţării au dificultăţi în a se apăra, dar spune că cele din sud îşi continuă acţiunile ofensive

Redacția Liber TV

Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski.

Trupele ruseşti au lansat în această toamnă acţiuni ofensive pe diferite secţiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei, încercând să avanseze în oraşul devastat Avdiivka şi în nord-est, între oraşele Lîman şi Kupiansk.

„Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lîman, Bahmut, Doneţk şi Avdiivka. Acţiuni ofensive în sud”, a scris Volodimir Zelenski, miercuri, pe Telegram, conform Reuters și News.ro.

Zăpada şi temperaturi de îngheţ – minus 5 grade Celsius s-au înregistrat în cursul zilei de miercuri şi se prognozează să scadă şi mai mult – ar putea complica şi mai mult operaţiunile pe front, unde luptele trec deja la o fază de uzură.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în februarie 2022, controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Kievul a lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate în această vară, dar nu a reuşit să forţeze o breşă majoră.

De la jumătatea lunii octombrie, Avdiivka, unde linia frontului s-a schimbat prea puţin de la primul război izbucnit în 2014 între Kiev şi militanţii susţinuţi de Rusia, s-a confruntat cu valuri de atacuri urmate de acalmii temporare, potrivit armatei ucrainene. După o astfel de acalmie cu o zi înainte, şeful comandamentului militar „Tavria” a declarat, miercuri, că trupele ruseşti şi-au „crescut dramatic” numărul de atacuri şi lovituri aeriene.

„Apărătorii noştri menţin cu fermitate apărarea în direcţia Avdiivka”, a asigurat comandantul Oleksandr Tarnavski pe Telegram. Forţele ucrainene au continuat ofensiva pe frontul de sud-est spre Melitopol, a adăugat el.

În bilanţul de dimineaţă referitor la situaţia pe câmpul de luptă, Statul Major General a precizat că trupele îşi menţin de asemenea capetele de pod asigurate pe partea estică a fluviului Nipru, mal care a fost ocupat de forţele ruseşti încă din primele zile ale invaziei lor.