De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 14 ore

Zelenski, refuzat de şeful Pentagonului: Atacurile cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei în Rusia nu vor schimba cursul războiului

Adrian Sirbu

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat vineri că nu există „nicio capacitate” care să schimbe războiul din Ucraina în favoarea Kievului, după ce președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să permită forţelor sale să folosească armele cu rază lungă de acţiune pentru a lovi pe teritoriul Rusiei.

La întâlnirea periodică a aliaţilor Ucrainei la baza aeriană americană Ramstein din Germania, Zelenski şi-a repetat apelul către ţările occidentale de a furniza mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi de a ridica restricţiile privind utilizarea acestora pentru a lovi ţinte precum aerodromuri din interiorul Rusiei.

Austin a declarat că Washingtonul şi aliaţii săi vor continua să ofere un sprijin puternic Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei, anunţând încă 250 de milioane de dolari ca asistenţa americană pentru securitate. Dar, întrebat de reporteri, şeful Pentagonului a respins ideea că dacă ar fi permise lovituri profunde în interiorul Rusiei cu arme occidentale, aceasta ar duce la o schimbare a jocului. El a declarat că Rusia şi-a mutat deja avioanele care lansează bombe planante în Ucraina dincolo de raza de acţiune a rachetelor ATACMS furnizate de SUA.

„Nu există nicio capacitate care să fie în sine decisivă în această campanie”, a declarat Austin reporterilor la finalul întâlnirii. În schimb, el a spus că Ucraina are propriile capacităţi – cum ar fi dronele – pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei care nu sunt la îndemâna rachetelor ATACMS şi Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

„Există o mulţime de ţinte în Rusia – o ţară mare, evident”, a spus Austin. „Şi există o mulţime de capacităţi pe care Ucraina le are în ceea ce priveşte UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) şi alte lucruri pentru a aborda aceste ţinte”, a afirmat şeful Pentagonului.

Printre alte donaţii, Germania s-a angajat să furnizeze Kievului încă 12 obuziere autopropulsate, în timp ce Canada a declarat că intenţionează să trimită 80.840 de rachete mici neînarmate aer-suprafaţă, precum şi 1.300 de focoase în următoarele luni.

Zelenski şi-a făcut vineri prima apariţie în persoană la o reuniune Ramstein într-un moment important al războiului, care durează de 2 ani şi jumătate.

Forţele ucrainene au realizat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, chiar dacă forţele ruse se concentrează pe cucerirea oraşului Pokrovsk din estul Ucrainei, un centru logistic pentru efortul de război al Kievului.

„Trebuie să avem această capacitate cu rază lungă de acţiune nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci şi pe teritoriul Rusiei, da, astfel încât Rusia să fie motivată să caute pacea”, a declarat Zelenski la reuniune, remarci care au atras sprijinul unor ţări, între care ţările baltice Lituania şi Estonia.

Zelenski pledează în acest sens de mult timp pe lângă aliaţii care i-au furnizat arme cu rază lungă de acţiune, dar care au spus Kievului că nu le pot folosi în interiorul Rusiei de teama de a nu instiga un conflict direct între Occident şi Moscova. În pledoaria sa de vineri de la Ramstein, Zelenski a spus: „Încercările Rusiei de a trasa linii roşii pur şi simplu nu funcţionează”.