Zelenski spune că ar putea înlocui mai mulţi oficiali ucraineni, nu doar din armată

Ala Găină

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, şi nu doar din armată, pentru a stabili cine va conduce ţara, relatează Reuters.

Speculaţii au apărut în Ucraina în urma unor sugestii că preşedintele ar fi pe punctul de a-l demite pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Cei doi au fost în dezacord cu privire la desfăşurarea invaziei ruseşti în Ucraina, care durează de aproape doi ani.

„Este o chestiune legată de oamenii care trebuie să conducă Ucraina”, a declarat Zelenski pentru televiziunea italiană de stat RAI, când a fost întrebat despre Zalujnîi. Comentariile sale au fost dublate în limba italiană.

„Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu doar în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării”.

El a precizat că, pentru a introduce schimbările necesare, se gândeşte „la ceva grav care nu priveşte o singură persoană, ci direcţia conducerii ţării”.

„Dacă vrem să câştigăm, trebuie să împingem cu toţii în aceeaşi direcţie, nu putem fi descurajaţi, trebuie să avem energia corectă şi pozitivă, negativismul trebuie lăsat acasă. Nu ne putem asuma atitudini de renunţare”.

Diferenţele au ieşit în evidenţă de când o contraofensivă ucraineană lansată anul trecut nu a obţinut decât progrese limitate împotriva forţelor ruseşti bine ancorate de-a lungul liniei de front de 1.000 km în sudul şi estul Ucrainei.

Zalujnîi a acordat un interviu pentru presa occidentală în noiembrie, în care a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură. Acest lucru a atras un reproş din partea preşedintelui.

Săptămâna trecută, în timp ce speculaţiile privind demiterea sa se intensificau, el şi-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune CNN în favoarea unor noi mijloace electronice de război.

De asemenea, el a declarat că unele instituţii ucrainene împiedicau ţara să îşi atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forţă de luptă eficientă pentru a egala superioritatea numerică a Rusiei.