Zelenski: Zaporojie ar putea fi un dezastru mai mare decât Cernobîl

Ala Găină

Secretarul general ONU a cerut joi să se pună capăt oricărei activități militare în perimetrul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru că ar putea avea „consecințe catastrofale” în regiune și nu numai. Antonia Guterres a făcut declarația înaintea reuniunii Consiliului de Securitate ONU, cerută de Rusia pentru a se discuta situația centralei atomice.

Oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc și în mod repetat de bombardarea centralei de la Zaporojie.

La reuniunea Consiliului de Securitate este așteptată și o informare din parea șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, agenție care până acum nu a reușit să obțină permisiunea de a trimite o echipă de experți internaționali la Zaporojie. Grossi declarase recent agenției AP, că situația de la centrala nucleară „este complet scăpată de sub control”.

Centrala e controlată de Rusia încă din prima fază a invaziei din Ucraina, dar funcționează cu personalul tehnic ucrainean.

Compania de stat ucraineană Energoatom, care administrează uzina, a raportat joi că forțele ruse au reluat bombardarea instalațiilor și a clădirilor aferente.

„S-au înregistrat cinci (lovituri) în apropierea biroului conducerii centralei, chiar lângă depozitul de materiale radioactive”, a scris Energoatom pe contul său de Telegram.

Rusia, la rândul ei, a acuzat în repetate rânduri Ucraina că atacă centrala nucleară, și a îndemnat puterile occidentale să convingă Kiev-ul să pună capăt bombardamentelor. „Este vorba de acțiuni extrem de periculoase, cu posibile consecințe catastrofale pentru întreaga Europă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitr Peskov.

Pe de altă parte, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că la Zaporojie, „Rusia ar putea provoca un dezastru cu consecințe mult mai severe decât accidentul nuclear de la Cernobîl”. Vorbind, prin videoconferință, la o reuniune internațională la Copenhaga, Zelenski a mai spus că „autoritățile sovietice au încercat să ascundă accidentul de la Cernobîl și consecințele sale dar actualele autorități ruse sunt mult mai cinice și periculoase”.