Vasile Burdila în procesul de lucru în atelierul de ceramică

INTERVIU cu Vasile Burdila – un tânăr pasionat de arta ceramicii

Vineri, 26 mai 2017, 17:58

Ceramica este un material prelucrat de către om încă din cele mai vechi timpuri. De aceea, tehnica și arta prelucrării argilelor a rămas o frumoasă moștenire până în prezent. Acest meșteșug este practicat cu multă măiestrie și de către Vasile Burdila, un tânăr ceramist în vârstă de 24 de ani, care deja de cinci ani lucrează cu argila. Și, chiar dacă uneori meșteșugurile populare nu sunt apreciate la justa lor valoare, Vasile afirmă că îi place ceea ce face, de aceea pune mare accent pe muncă și creație. Impresionat de această ramură a artei, se implică deseori în numeroase proiecte și expoziții naționale și internaționale. Recent, a revenit din Timișioara, unde a fost coordonator la atelierul de ceramică în perioada 11-20 mai, în cadrul Festivalului StudentFest 2017. Fiind un meșter iscusit, i s-a oferit posibilitatea de a face parte din Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, unde își va depune dosarul în toamna anului 2017, la secția Artă decorativă. În interviul ce urmează aflăm mai multe detalii, atât despre relația artistului cu ceramica, cât și despre dificultățile, dar și avantajele acestui domeniu.

Vasile, povestește-mi puțin despre tine și pasiunea pe care o ai pentru artă.

Pasiunea pentru artă se trage încă de pe vremea când eram la gimnaziu, deoarece îmi plăcea să pictez. În clasa a 11-a și a 12-a, după ce terminam lecțiile la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din satul Jevreni, mergeam în  raionul Criuleni, la Școala de Arte, ca să pictez. După absolvire, am depus actele la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, facultatea Arte Plastice, specialitatea Ceramica decorativă. Sunt activ atât la expozițiile ce se organizează în Republica Moldova, cât și la cele de peste hotare. Din 2013, activez în tabere de creație internaționale din România și Republica Moldova.

Prin ce te-a atras arta ceramicii? E complicat să însușești acest domeniu?

Cred că atracția către arta ceramicii o am din cauza argilei - un material foarte plastic și plăcut la modelat sau olărit. Este un domeniu care se însușește destul de greu, trebuie să înveți mult și să muncești suplimentar.

Care sunt cele mai dificile momente cu care se confruntă un ceramist în procesul de lucru?

Aș putea spune că pregătirea lutului pentru lucru, procesul tehnologic din timpul lucrului și, în final, arderea obiectelor create din lut – toate necesită multă muncă.

Ce calități trebuie să posede o persoană pentru a practica acest meșteșug?

Pentru a fi un bun artist în ceramică trebuie să ai un dar de la Dumnezeu, să îți placă ceea ce faci. Acest meșteșug necesită multă răbdare.

Din punctul tău de vedere, cum sunt promovate la noi în țară meșteșugurile populare? Ce susținere au meseriașii?

Meșteșugurile populare în Republica Moldova sunt foarte puțin promovate, meseriașii nu au nicio susținere, de aceea, trebuie să lupți să te promovezi singur ca să izbutești, fără a avea suport din partea statului.

Este greu pentru meșteșugari să-și vândă lucrările?

Da, este greu să vinzi creațiile la noi, probabil, din motiv că oamenii nu știu să aprecieze lucrurile create manual și care pot fi unice. Arta ceramicii este apreciată la un nivel mediu...

În ce condiții și unde se desfășoară această muncă?

Fiecare artist își desfășoară munca într-un atelier personal. Eu până când lucrez în atelierul oferit de facultate, întrucât este prea scump să întreții un atelier personal la Chișinău. Atelierul trebuie să dispună de lumină bună, electricitate și căldură.

Este posibil să faci o profesie din aceasta care să aducă profit?

Sper că peste vreo zece ani va fi mai bine și se va putea face din acest domeniu o afacere care să aducă profit, dar, la moment, este foarte greu pentru tinerii ceramiști. Sunt susținuți de puține persoane, nu se face nici un fel de promovare și sunt încurajați foarte puțin.

Știu că pleci des în România. Cu ce te ocupi acolo și la ce expoziții participi?

În România plec destul de des, deja de cinci ani. Vizite care, la fel, țin de domeniul artei. Am avut expoziții la Tabara de creație în munții Retezat; două expoziții de grup la Deva; la Iași, în incinta Universității de Arte „George Enescu”; la Veneția am avut trei expoziții de grup și multe alte comenzi și expoziții sau schimburi de experiență între artiști.

De ce este nevoie pentru a deveni un meșteșugar de succes?

Pentru a deveni un meșteșugar de succes în Republica Moldova trebuie să-ți faci meseria bine, să ai inspirație și să te promovezi singur fără a te baza pe susținerea cuiva.

Mulțumesc pentru timpul acordat. Baftă în continuare.

Mai jos găsiți o galerie cu unele creații de-ale tânărului artist:

Vasileîn proces de lucru

Creație din arhiva artistului

Creație din arhiva artistului

Creație din arhiva artistului

Creație din arhiva artistului

Creație din arhiva artistului