Valentin Șerban Vlad Bilețchi

Valentin Șerban: „Nu uitați că în fiecare dintre noi, bate o inimă de român!”

Corina Bezer

– Care este povestea dvs de viață? De unde sunteți și ce ar trebui să cunoască lumea despre Valentin Șerban?

Sunt originar din Constanța, România și am plecat din țară înainte de 1989. Am ajuns pe tărâmurile americane în anul 1990, chiar de ziua drapelului, iunie 26. Probabil nimic nu este întâmplător în viață. Am locuit în Nashvill, Tennesse 14 ani, dupa care m-am mutat în Atlanta, Georgia. Am căutat întotdeauna să fiu cu comunitatea română. Din păcate, în Nasville, când am ajuns, erau doar 5 familii de români. Între timp, am pus și eu umărul, cât de cât, să întemeiem, o comunitate mai mare și să deschidem o Biserică Ortodoxă Româneasca. Aici, în SUA, am lucrat în diferite locuri. Munca nu este o rușine. Pentru mine este foarte important să avem o comunitate românească, unde putem să ne dezvoltăm și să menținem tradițiile și obiceiurile noastre, de peste 2000 de ani.

– De ce ați hotărât să vă implicați în campania de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu, raionul Taraclia?

Faptul că m-am implicat în această campanie se datorează si lui Vlad Bilețchi, un Om de mare caracter și-n care am o încredere foarte mare. Cred că și acel colț de țară, ca și aici, în America, este foarte important să ne educăm copiii în limba maternă. Sigur, aici probabil este mai ușor, comparând zona în care se află această școală. Ținând cont de relațiile politice care sunt acolo, ca urmare, au abandonat această școală în mod intenționat, pentru a nu se mai păstra limba, pentru a nu-i mai lega pe oameni nimic de originea lor. În această campanie, ar trebui să se implice mai mult și organele competente, dar din păcate ei merg probabil pe acolo, doar în campania electorală, dacă merg.

– Cât este de important de implicat în astfel de proiecte în contextul Anului Centenar?

Cred că este important să ajutăm și alte școli de pe meleagurile uitate de unii ca fiind românești, trebuie să le arătăm și să-i încurajăm pe oamenii de acolo, pe cei tineri în special, arătându-le că noi, frații de dincolo de Prut, nu i-am uitat și nu-i vom uita niciodată!

ff

– Cum vedeți realizarea Unirii Republicii Moldova cu România?

Eu cred că Unirea trebuie să se facă  începând cu „talpa” țării, trebuie înțeleasă de către oamenii de rând, care nu sunt corect informați despre adevărata istorie. Dacă ei vor fi convinși că vor să elimine gardul care ne desparte, restul va fi ușor. Sufletele noastre sunt unite și sunt în bătaia aceleiași inimi de români. Locuitorii Moldovei, de alte naționalități, nu ar trebui să se teamă de nimic. România i-a respectat și-i respectă pe toți cetățenii de alte naționalități. Cred că nu există altă țară care să-i respecte și să le dea toate drepturile, cum este România. Totodată, țin să felicit campanile pe care le fac cei de la ODIP și alte organizații, care merg din poartă-n poartă și îi educă pe oameni cât de cât.

– Ce mesaj aveți pentru românii de pretutindeni în acest An Centenar?

Le transmit tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului să aibă încredere unii în alții, să nu uite de Burebista, Decebal, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și ceilalți domnitori care ne-au format și s-au luptat pentru noi ca să trăim pe aceste meleaguri în pace. Capul sus și cu încredere în bunul Dumnezeu, sunt convins că vom reuși. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu! Și nu în ultimul rând, „Nu uitați că în fiecare dintre noi, bate o inimă de român”. 

Cei care doresc să contribuie la salvarea singurei școli românești din raionul Taraclia – gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, o pot face accesând acest link. 

 Află aici mai multe detalii despre această școală!