
3 Mai – Ziua Mondială a Libertății Presei
În fiecare an, la 3 mai, este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei, un prilej de reflecție, recunoștință și luptă. Instituită în 1993 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, la inițiativa UNESCO, această zi omagiază principiile fundamentale ale libertății presei, evaluează starea presei în lume și apără independența jurnaliștilor de atacuri asupra profesiei lor.
Totodată, este un moment în care ne aducem aminte de jurnaliștii care au fost uciși, hărțuiți sau închiși pentru simplul fapt că au făcut ceea ce trebuie: au spus adevărul.
Ziua de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, semnată în 1991 în Namibia, un document istoric în care jurnaliști africani cereau o presă liberă, independentă și pluralistă. Declarația a devenit rapid un simbol global al luptei pentru libertatea de exprimare, iar ONU, prin UNESCO, a consacrat această zi ca un moment de conștientizare și angajament internațional.
Ziua Mondială a libertății presei 2025 se concentrează pe modul în care inteligența artificială afectează libertatea presei, libera circulație a informațiilor, independența mass-media și obiectivul global de a asigura accesul la informație și de a proteja libertățile fundamentale (ODD 16.10). Cadrul creat de ONU – Global Digital Compact – subliniază că este important să se abordeze problemele cauzate de tehnologie, protejând în același timp viața privată și libertatea de exprimare a oamenilor.
În 2025, Republica Moldova s-a clasat pe locul 35 în Indicele mondial al Libertății Presei realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF), în scădere cu patru poziții față de anul trecut. Țara se află într-o zonă „satisfăcătoare”, devansată de Armenia și Slovenia.
La nivel global, Norvegia, Estonia și Țările de Jos ocupă primele locuri în clasament, în timp ce România se află pe poziția 55, iar Ucraina pe 62. RSF atrage atenția că presiunea economică asupra presei a atins în 2025 un minim istoric, ceea ce face ca situația globală să fie clasificată drept „dificilă”.