A murit primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. 16 septembrie – zi de doliu național

Adrian Sirbu

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de fostul vicepremier Constantin Tampiza. Acesta avea 83 de ani și suferea de o boală incurabilă. Președinta Maia Sandu a decretat zi de doliu național pe 16 septembrie, iar funeraliile lui Mircea Snegur vor fi organizate cu onoruri de stat.

„Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova. Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur”, a scris președinta Maia Sandu.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940 în localitatea Trifănești, fostul județ Soroca. Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a militat pentru recunoașterea noului stat de Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.