Activistul civic, Vlad Bilețchi, cere demisia șefului ANI, Lilian Chișca

Ala Găină

Activistul civic, Vlad Bilețchi, cere demisia președintelui Autorității Naționale de Integritate (ANI), Lilian Chișca, în legătură cu scandalul celor două liste contradictorii transmise de ANI Comisiei Electorale Centrale în care mai mulți funcționari publici au fost scoși din lista persoanelor care au interdicție de a candida la alegeri.

Ajuns în funcție prin fraudă, președintele ANI, Lilian Chișca, o comite din nou! Sfidând pe față legea, fără vreo explicație și fără nicio rușine, Chișca a admis participarea la alegeri a persoanelor care au probleme cu integritatea și au interdicție de a candida. Astfel, dacă ești „om bun”, beneficiezi de interdicție ridicată și scapi de răspundere. Convenabil, nu? Acest președinte al ANI, care a slujit lui Dodon și Plahotniuc, compromite total reforma justiției, promisă de PAS”, spune Vlad Bilețchi.

Mai exact, la distanță de două săptămâni, ANI a prezentat organelor electorale două liste diferite. Astfel, dacă în prima listă sunt incluse 70 persoane care nu au dreptul de a candida la alegeri, în cea de-a doua listă, „prin minune” au dispărut 21 de persoane, fiind incluse doar 49. Unii dintre acești funcționari se regăsesc pe lista de candidați ai PAS la alegerile locale.

Pe pagina oficială www.echipaeuropa.md, unde se regăsesc candidații PAS pentru alegerile locale din 05 noiembrie 2023, la funcția de primar pentru localitatea Pociumbăuți r-nul Rîșcani, candidat este nimeni altul decât Vitalie Țîței, în privința cărui a fost emis actul de constatare nr. 138/18 din 13 decembrie 2019, rămas definitiv prin încheirea Curtii Supreme de Justiție din 15 iunie 2022. Acesta inițial a fost introdus în lista transmisă la CEC cu interdicția de a candida la funcția de primar pentru perioada 15 iunie 2022 – 15 iunie 2025 iar ulterior, într-un mod miraculos a dispărut din acea listă”, a declarat Vlad Bilețchi.

În acest sens, activistul civic a sesizat Procuratura Generală și CEC pentru a verifica dacă aceste persoane nu au fost scoase ilegal din această listă. În răspunsul lor, CEC spune că nu poate oferi mai multe informații despre persoanele scoase din listă, invocând „protejarea datelor cu caracter personal”.