Acuzații grave! Colonel în rezervă: Ofițeri SIS utilizează ilegal funcțiile pentru discreditarea persoanelor

Ala Găină

În cadrul SIS există un grup care utilizează ilegal funcțiile și posibilitățile operative ale instituției în realizarea scopurilor ilegale de discreditare a persoanelor. O spune Alexei Serebreanschi, colonel rezervă SIS, fost șef al spionajului extern.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Serebreanschi a dat o listă de persoane – Esaulenco, Gumeniuc, Racoviță, Cuzmin, Ciumacenco, Pavliuc și Ojog – care ar fi implicate în intimidarea politicienilor, persoanelor publice și diplomaților străini, ațâțarea urii interetnice prin denigrarea minorităților naționale, gestionarea ilegală a Telegram canalelor anonime – așa ziselor „operațiuni secrete SIS de influență a mediului electronic”, divulgarea informațiilor secrete din cadrul SIS, inclusiv denigrarea președintei Maiei Sandu și a partidului PAS în anul 2020, acțiunile având loc sub conducerea lui Alexandru Esaulenco la comanda lui Igor Dodon.

Potrivit colonelului în rezervă SIS, în funcțiile-cheie ale instituției până în prezent se află persoane promovate pe timpul lui Igor Dodon. Acestea au creat o rețea criminală complicată, în care intră reprezentanți ai Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră, Procuraturii, MAI, precum și jurnaliști, politicieni, reprezentanți ai societății civile, formatori de opinie, avocați, afirmă Alexei Serebreanschi.

Această armată de oameni, spune el, este utilizată în și pentru îmbogățirea ilicită, cu utilizarea schemelor ilegale și asigurarea securității funcțiilor în cadrul SIS. Astăzi, coordonator al acestui grup este consilierul lui Igor Dodon, Artur  Gumeniuc, care prin intermediul cumătrului său, Sergiu Druță, actual vicedirector SIS, controlează toate procesele în cadrul SIS. „Gumeniuc, prin intermediul finilor și cumătrilor din organe de forță, este implicat în activități ilegale de contrabandă. Repet, Gumeniuc astăzi prin intermediul lui Sergiu Druță este conducătorul real al SIS”, a declarat Alexei Serebreanschi.

Potrivit lui, acest grup din cadrul SIS a încercat să-l discrediteze pe fostul director adjunct SIS, Alexandru Balan, prin intermediul Telegram canalelor anonime și postului de televiziune TV8, deoarece acesta a început demascarea crimelor în SIS.

La rândul său, Alexandru Balan, a cerut președintelui țării, președintelui Parlamentului și procurorului general să intervină și să stopeze ilegalitățile din SIS, în special ale „grupării criminale care se specializează în fabricarea și disimilarea în mass-media a știrilor false”.