Acuzațiile precedente nu au funcționat? Noua învinuire pentru Stoianoglo – îmbogățirea ilicită

Ala Găină

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtuna, în procesul de investigare a dosarului penal în care este vizat procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a constatat fapte de comitere a infracțiunilor de îmbogățire ilicită și spălarea banilor pretinse a fi comise în perioada anilor 2014-2015.

Conform prevederilor legale, procurorul desemnat de CSP, Victor Furtuna, a înaintat o sesizare despre săvârșirea unor infracțiuni adresată CSP, care urmează să se expună conform competenței prevăzute la art. 262 alin.(5) din Codul de procedură penală, potrivit căruia examinarea sesizărilor despre infracțiunile comise de către Procurorul General se face de către un procuror desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor”, se menționează într-o declarație a procurorei responsabile de comunicare cu presa a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție, iar unele dintre aceste cauze penale au ajuns pe masa magistraților.

Unul dintre dosarele intentate lui Stoianoglo vizează depăşirea atribuţiilor de serviciu în cazul fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă,

Procurorul general a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă la plecarea din sistem chiar dacă acesta era urmărit penal.

La 12 iulie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că va proceda la examinarea acestui caz pe fond.

În cel de-al doilea dosar, Stoianoglo este învinuit de divulgarea datelor urmăririi penale şi de încălcarea inviolabilității vieții personale, pentru că a făcut publice discuțiile dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.