NATO

Adunarea parlamentară a NATO cere aliaților sa fie pregătiți în fața unei „amenințări potențiale” a Rusiei

Arteom Stratulat

”Provocarea provenită din Rusia este reală și serioasă”, a declarat americanul Michael Turner, președintele Adunării care reunește circa 250 de parlamentari din cele 28 de țări membre ale Alianței.
 

Declarația adoptată unanim deplânge „folosirea forței de către Rusia împotriva vecinilor săi și tentativele de intimidare a aliaților” din NATO.
 

În aceste circumstanțe, NATO „nu are de ales decât să ia în considerare eventualitatea unei acțiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianței drept o amenințare potențială și să adopte răspunsuri adaptate și proporționale”, adaugă declaratia.
 

Documentul cere aliaților să „furnizeze garanții” țărilor membre, în special cele situate în estul zonei NATO, care își consideră amenințată siguranța.
 

NATO a întrerupt toate aspectele practice ale cooperarii cu Rusia după anexarea Crimeii de către Rusia și din cauza susținerii pe care Moscova o acorda separatiștilor din estul Ucrainei, dar Alianța a anunțat ca va avea discuții cu Rusia înaintea summitului NATO din 8 – 9 iulie, la Varșovia.
 

În aprilie, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit pentru prima oară din iunie 2014, dar discuțiile s-au soldat cu „grave dezacorduri” în ceea ce privește Ucraina și alte subiecte, deși secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg afirma atunci că schimbul de informații a fost „fructuos”.
 

NATO a procedat la o întarire militară pe flancul său și a luat măsuri pentru a spori rapiditatea amplasării forțelor în cazul repetării unei crize similare cu cea din Ucraina.
 

Dar Rusia afirma că întarirea prezenței trupelor NATO cu echipamente de luptă în Europa de Est reprezintă o amenințare pentru securitatea sa.
 

Adunarea parlamentară a NATO spune însă că Alianța studiază modalitățile de „reducere a tensiunilor” cu Rusia abordând în același timp „încălcările inacceptabile de către Rusia a normelor internaționale”.