Agricultorii cer demisia ministrului Agriculturii și anunță noi proteste

Adrian Sirbu

Fermierii anunță noi proteste, dacă autoritățile nu le îndeplinesc revendicările pe parcursul acestei săptămâni. Anunțul se conține în Rezoluția Congresului Republican al Agricultorilor care a avut loc sâmbătă la Chișinău și la care au participat agricultori din toate raioanele.

Agricultorii solicită priuntre altele interzicerea importului de grâu, porumb și floarea soarelui, până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitului de astfel de produse din Ucraina doar cu transportul feroviar.

Totodată, ei solicită majorarea cu suportul partenerilor internaționali a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru 2024 până la cel puțin 3 miliarde de lei și acordarea unui sprijin financiar adițional agricultorilor care au avut de suferit în urma secetei din acest an.

Agricultorii mai solicită demisia actualului ministru al Agriculturii și Industriei Aleimentare.

Congresul a considerat că este important introducerea unei tradiții civilizate de asumare a răspunderii din partea demnitarilor de stat și în acest context cere demisia ministrului MAIA care nu a intervenit la timp pentru a opri degradarea sectorului agrar sau a intervenit cu o mare întârziere”, se mai spune în rezoluția adunării fermierilor și agricultorilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată aceste revendicări.