Agricultorii reiau protestele. Negocierile cu autoritățile au eșuat

Adrian Sirbu

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că dialogul de astăzi cu autoritățile în vederea identificării unor soluții pentru fermierii micro, mici și mijlocii care se află în prag de faliment nu s-a soldat cu succes. În acest sens, agricultorii anunță că revin mâine, 5 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale.

În urma discuțiilor de azi fermierii din păcate nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Noi am auzit de la ministrul Agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment cu realizare urgentă. Pentru agricultorii acum fiecare zi contează. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor, care tot mai mult fac presiuni. Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis unanim ca agricultorii revin mâine în PMAN și vor efectua marșuri declarate cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30”, anunță Forța Fermierilor.

Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat la 30 noiembrie că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de agricultori, nu poate fi aplicat sub nicio formă. Vladimir Bolea a precizat că autoritățile vor încerca alte căi legale pentru a-i sprijini pe fermierii ajunși în impas.