Ala Nemerenco critică protestul medicilor: “S-ar putea să-mi fie rușine pentru marșul împotriva așa-zisei privatizări născocite”

Adrian Sirbu

„S-ar putea să-mi fie rușine” – astfel a comentat ministra Sănătății lprotestul a peste 200 de angajați a spitalelor „Toma Ciorbă” și cel de dermatologie, nemulțumiți de inițiativa comasării instituțiilor medicale în care activează. Totodată, Ala Nemerenco, a remarcat că „drumul spre modernizare și schimbare este greu, dar nu imposibil”.

S-ar putea să-mi fie rușine pentru marșul împotriva așa-zisei privatizări născocite a terenului Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Dar la sigur îmi este foarte rușine pentru condițiile în care personalul medical al acestui spital activează și care le și oferă pacienților. Pacienților, care plătesc și întrețin acest sistem cu tot cu spitalele sale, multe din ele sub orice critică”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook, pe 12 decembrie.

Ministra a publicat și câteva fotografii în care sunt ilustrate starea în care se află infrastructura din spital.

În prima poză este un grup sanitar renovat deja al acestui spital (vă rog priviți atent cratița și ce scrie pe ea), toate sunt despre medicina modernă pe care mă asigurau profesorii de acolo că o fac. Alte poze nu plasez, ar putea să vă afecteze. Este greu drumul spre modernizare și schimbare, dar nu imposibil”, a adăugat Nemerenco.

Amintim că, în după amiaza zilei de 12 decembrie, în Chișinău, a fost organizat un marș de protest față de proiectul de hotărâre al Ministerului Sănătății privind reorganizarea Spitalului Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile, prin fuzionare. Câteva zeci de medici de la Spitalul „Toma Ciorbă” au mărșăluit prin centrul capitalei ținând în mână bannere cu mesaje precum „Jos mâinile de pe Spitalul „Toma Ciorbă””, „Reforme și optimizare, dar nu lichidare” și „Nu lăsați infecțiile să invadeze țara”. În jurul orei 16:00, manifestanții au ajuns în fața clădirii Guvernului, unde au desfășurat un pichet.

Anterior, angajații celor două spitale care ar urma să fuzioneze au trimis Federației Sindicale „Sănătatea” în care solicită anularea inițiativei. Personalul Spitalului „Toma Ciorbă” a sugerat, printre altele, că inițiativa privind fuzionarea ar fi de fapt un pretext pentru a prelua ilegal terenul pe care este amplasată instituția medicală în care activează.