Alexandr Stoianoglo nu renunță la Gheorghe Gonța: „Soluția ar fi desemnarea de către Maia Sandu a unui al doilea moderator”

Ala Găină

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo nu renunță la Gheorghe Gonța și spune că dezbaterile publice între candidați sunt puse în pericol sub noi pretexte. Candidatul propune astfel desemnarea de către Maia Sandu a unui al doilea moderator „care să corespundă tuturor criteriilor de loialitate și devotament personal, pe care le consideră esențiale actuala guvernare politică”. 

Alexandr Stoianoglo spune că Gheorghe Gonța este linșat public după ce a fost propus ca moderator.

„Societatea a fost martora unui nou exemplu despre cum, sub masca integrării europene, se desfășoară o adevărată hărțuire și terorism informațional, metode caracteristice regimurilor totalitare. Văd această campanie ca o încercare stângace a echipei Maiei Sandu de a evita dezbaterile”, a declarat Stoianoglo.

Mai mult, Stoianoglo amintește că inițială pentru dezbateri a inclus participarea a doi moderatori: unul din partea Maie Sandu și unul din partea sa.

„Acest format ar fi asigurat echilibrul necesar, eliminând orice suspiciune privind corectitudinea și imparțialitatea competiției. Totuși, doamna Sandu a propus să avem un singur moderator și a acceptat candidatura lui Gheorghe Gonța. În această situație, singura soluție onorabilă ar fi nu înlocuirea cunoscutului jurnalist Gheorghe Gonța, ci desemnarea de către doamna Maia Sandu a unui al doilea moderator care să corespundă tuturor criteriilor de loialitate și devotament personal, pe care le consideră esențiale actuala guvernare politică”, a conchis Stoianoglo.

Amintim că Maia Sandu face un PAS înapoi și refuză ca dezbaterea să fie moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța. Motivul invocat este declarația Consiliului de Presă și boicotul anunțat de multe televiziuni cu transmisiune națională.

„Având în vedere că scopul unei dezbateri este să fie urmărită de cetățeni la nivel național, facem un apel către Consiliul de Presă să identifice 1, 2 sau câți moderatori consideră și orice moderator consideră potrivit, să propună formatul dezbaterii și să organizeze dezbaterea. Am propus acest lucru și echipei contracandidatului. Noi acceptăm, în continuare, orice format și orice moderator, dar este important ca această dezbatere să aibă loc conform legii și să fie transmisă de cât mai multe instituții media”, a declarat Adrian Băluțel, șeful de Șeful Cabinetului președintelui R. Moldova.