Alexandr Stoianoglo, primul interviu după prezidențiale: nu vrea să devină membrul unui partid, dar anunță inițierea unui dialog cu partidele din opoziție

Ala Găină

După aproape 2 luni de când a dispărut din spațiul public, fostul candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a făcut primele declarații. În cadrul unui interviu pentru noi.md, fostul procuror general a criticat corectitudinea scrutinului prezidențial și a avut nevoie de timp pentru a medita asupra viitorului său politic. „Să fim sinceri. Alegeri libere? – Ele nu mai există. Libertatea de exprimare? – Ea nu mai există. Constituția? – Un obiect de care și-au bătut joc. Guvernul și majoritatea parlamentară? – Un amestec exploziv de incompetență militaristă și sadism social”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul interviului. 

Deși spune că Igor Dodon i-a propus să fie pe lista PSRM la alegerile parlamentare și a primit oferte și de la alte partide, Stoianoglo a declarat că „nu aceasta este calea care va duce poporul spre victoria binemeritată”.

„Imediat după alegeri, Igor Dodon mi-a propus să mă alătur listei Partidului Socialiștilor în alegerile parlamentare. Aceasta este, desigur, o propunere foarte măgulitoare și nobilă din partea sa. Mai mult, în timpul alegerilor am lucrat destul de strîns cu mulți reprezentanți ai echipei acestui partid. Și mi-au rămas cele mai frumoase impresii despre această conlucrare. De asemenea, am primit și încă primesc multe oferte de a veni la conducerea altor partide. Dar nu cred că aceasta este calea care va duce poporul moldovenesc spre victoria meritată. Cu tot respectul pentru acești politicieni”, a declarat Stoianoglo.

Mai mult, Alexandr Stoianoglo spune că trebuie, printre altele, să restabilim încrederea cetățenilor în democrație, în faptul că putem câștiga la alegeri.

„Anume din această cauză consider că am dreptul să inițiez un dialog larg și public între partide. Bineînțeles, este vorba despre partidele de opoziție. Iar prin dialog înțelegem nu simple discuții, dar un schimb de opinii principial, care să ofere răspunsuri concrete la cele mai importante întrebări. De exemplu, vrem să venim la putere și să ne asumăm întreaga responsabilitate pentru starea de lucruri din țară? Sau vom continua să stăm deoparte și să așteptăm ca rușinea puterii să ne ocolească? Înțelegem ce fel de acțiuni politice comune ar trebui să întreprindem pentru a stabiliza democrația în Moldova? Ce volum de muncă urmează să facem pentru a readuce în albia legalității Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și și Televiziunea Publică?”, a mai declarat Alexandr Stoianoglo.