Alexandru Slusari: “Dacă informația expusă în scrisoare are probe concludente, atunci apare întrebarea dacă doamna Sandu mai are dreptul moral să mai candideze pentru următorul mandat de președinte”

Adrian Sirbu

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari se arată șocat de scrisoarea șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Mai mult, el spune că dacă informația expusă în această scrisoare are probe concludente, atunci apare întrebare pertinentă dacă Maia Sandu mai are dreptul moral să mai candideze pentru următorul mandat de președinte.

Nu este secret pentru că doamna Răducanu a fost promovată în comisia de pre-veting nemijlocit de președintă și ar fi un lucru mai mult decăt grav faptul includerii în această structură strategică persoanei cu legăturile directe cu oligarhii criminali, dirijate din Kremlin. Mai ales în situația cănd erau bănuieli rezonabile și investigații jurnalistice în raport cu acest fost membru CSM în perioada cănd justiția cam era deja capturată.

Dacă informația din scrisoare este eronată, indiferent de motivile apariției falsurilor în text, doamna Dragalin trebuie să demisioneze imediat”, a scris Slusari pe Facebook.

Totodată, Alexandru Slusari spune că speră că societatea și presa non-oligarhică, “care totodată mai are verticalitate și în raport cu guvernare, nu vor permite să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic și nimeni nu a mâncat usturoi”.

Vă amintesc că am avut un precedent foarte trist, cănd am menajat pe „ai noștrii” ca să nu vină rușii. Drept urmare, ne-am ales cu dictatura lui Plahotniuc și cu un președinte pro-rus Dodon. Sper că suntem suficient de mături să nu calcăm pe aceeași greblă și să cerem responsabilitate și socoteală de la guvernare și, totodată, să nu deturnăm cu nici un milimetru cursul nostru european. În Uniune Europeană așa cazuri de rezonanță nu pot trece neobservat”, conchide Slusari.

Procuratura Anticorupție recent a inițiat o investigație referitor la presupuse acte de corupție și, în mod excepțional de la procedura ordinară care menține confidențialitatea unui proces penal, Veronica Dragalin a considerat necesar să-i informeze pe mai mulți judecători, procuror și reprezentanți ai societății civile despre unele circumstanțe depistate în această investigație care ridică o suspiciune despre un actual membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, și anume, că aceasta este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor, notează Telegraph.md, care a publicat scrisoarea.

În urma acestei scrisori, Tatiana Răducanu, membru al Comisiei Pre-Vetting și Vetting, și-a anunțat demisia din funcție.

Uneori lucrurile în curățarea justiției se mișcă mai greu decât de dorim, uneori există și obstacole, dar evaluarea este unica modalitate de a avea pe termen lung un sistem cu oameni integri, chiar dacă acest lucru îi sperie astăzi pe mulți. Procesul de vetting trebuie să continue, acum el începe în sistemul procuraturii. În legătură cu scrisoarea menționată, sunt nevoită să-mi declar demisia de membră din ambele comisii de evaluare pentru a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, se arată în scrisoarea transmisă de Tatiana Răducanu Parlamentului.

Parlamentul a numit-o pe Tatiana Răducanu în calitate de membru în cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor în aprilie 2022. Tatiana Răducanu a fost magistrat la Curtea Supremă de Justiție în perioada 2005-2016, anterior fiind judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.