Alexandru Slusari: „Moldova are nevoie de un alt ministru al Economiei. Alaiba este rupt de realitate”

Adrian Sirbu

Moldova are nevoie de un alt ministru al Economiei, afirmă, într-o postare pe rețelele sociale, Alexandr Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”. Potrivit acestuia, Dumitru Alaiba „este rupt de realitate și este axat pe obiective care în prezent nu pot contribui absolut asupra salvării economiei”.

Cu mare fast ministru a declarat că Republica Moldova încheie anul 2023 cu o creștere economică de 1,5%. PIB-ul țării a fost cu 0,4% mai mic în primele nouă luni ale lui 2023, față de aceeași perioadă din anul 2022, în care economia națională s-a prăbușit cu peste 10 %. În România, de exemplu, în primele 9 luni ale anului 2023 economia a crescut cu 2,2 %. Iar în situația în care este Moldova, noi avem nevoie timp de 10 ani de creștere anuală a PIB-lui cu 8-10 procente. Din punctul meu de vedere, este ridicol cănd ministru al economiei ne povestește cu atăt patos despre lupta intransigentă cu patentarii și книга жалоб, în situația cănd economia națională este pe brânci. Eu am așteptat să aud de la Dumitru Alaiba măsurile pentru rezolvarea problemei deficitului imens al balanței comerciale, la care importuri aproape cu 2,5 ori depășesc exporturi (dintre care, apropo, peste 30 % este marfa reexportată). Cum ar trebuie să fie stimulați și promovați producătorii autohtoni în dezvoltare și creare a locurilor noi de muncă aici acasă?, se întreabă Slusari.

Începând cu anul viitor, vor fi eliminate 15 rapoarte din cele 92 percepute de Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat de la antreprenori. Altele 9 vor fi digitalizate, iar 14 vor fi simplificate semnificativ, fiind redus conținutul acestora. Despre aceasta a anunțat ieri vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, într-un briefing de presă.