Ambasada R. Moldova în Federația Rusă avertizează: „Cei care vor lua parte în conflicte militare în alte state sunt pasibili de pedeapsă penală”

Ala Găină

În legătura cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii R. Moldova, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale.

„Se va reține că, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Autoritățile naționale, în virtutea cadrului legal aplicabil lor, sunt ținute să adopte măsuri de prevenire și contracarare a activității de mercenariat, și să întreprindă acțiuni pentru identificarea și reținerea persoanelor care se dedau unor astfel de activități”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova face apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada R. Moldova la Moscova în cazul lezării drepturilor sale pentru oferirea suportului consular.

„Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitat”, comunică MAEIE.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene condamnă ferm escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional.

La data de 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, pentru ca bărbaţii să meargă să lupte în Ucraina. El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara. Scopul nostru este de a elibera Donbas. Vrem să eliberăm de neonaziști teritoriile Herson, Zaporojie.”