Ambasada Rusiei se plânge că cetățenii ruși sunt discriminați și le cere rușilor să contacteze misiunea diplomatică

Redacția Liber TV

Ambasada Federației Ruse în Republicii Moldova a emis o notă informativă prin care solicită cetățenilor ruși aflați pe teritoriul Republicii Moldova să contacteze misiunea diplomatică în cazul în care sunt discriminați „pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură”.

„Cererea trebuie să conțină datele de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare în ordinea stabilită”, se arată în nota informativă a ambasadei.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat, menționând că această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră.

Am remarcat mai multe reacții apărute în presă în urma unui comunicat de pe site-ul oficial al Ambasadei Federației Ruse privind sensibilizarea societății referitoare la așa zise „cazuri de discriminare” a cetățenilor Federației Ruse aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să de-a dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră.

Ținem să subliniem că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia.

În acest context, aducem la cunoștință că nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării.

Totuși, în cazul în care cineva se simte discriminat, invităm orice cetățean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388”, punctează purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Recent, aceeași situația a avut loc și în România, Ambasada Rusiei de la București cerându-le rușilor din România care au fost discriminați, au fost victime ale violenței sau amenințați să anunțe misiunea diplomatică, prin mesaj pe e-mail.