Ambasadorul Rusiei, convocat la MAEIE în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Ala Găină

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. De data aceasta în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, despre președinta Maia Sandu.

„Este o retorica agresivă și inacceptabilă după ultimele declarații ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Ambasadorul Federației Ruse a fost convocat săptămâna trecută la MAEIE, unde i-a fost înmânată o notă de protest pentru aceste ofense directe aduse președintei Republicii Moldova”, a declarat pentru IPN purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Declarațiile Mariei Zaharova vin în contextul modificării Codului Electoral al Republicii Moldova și s-au referit la decizia de a nu mai tipări buletine de vot în limba rusă la alegeri. Potrivit ei, aceasta este o încălcare a drepturilor vorbitorilor de rusă. Or, spune Zaharova, Maia Sandu, atunci când a candidat pentru funcția de președinte a promis că va face totul pentru a asigura ca utilizarea limbii ruse să fie la nivel, „însă se pare că a mințit atunci”.