
Analist politic: Pare că ne îndreptăm spre cea mai grea perioadă din istoria micului stat moldovean, mai grea chiar decât în perioada tulburărilor provocate de aflarea furtului miliardului
Sondajul IMAS la comanda Independent News, făcut în perioada 26 martie – 8 aprilie 2025 va provoca un val de reacții. Probabil, va naște nemulțumiri în ambele tabere politice. Ca de fiecare dată când cercetările arată rău pentru partidele politice, politicienii vor critica lucrurile prezentate în sondaj și vor dori să imprime o direcție care să îi avantajeze, scrie comentatorul politic român Cristian Hrițuc.
Din păcate, sondajul de astăzi arată rău și pentru societatea moldovenească. Se vede multă frustrare, supărare, neînțelegerea unor procese democratice, o frică perpetuă. Dar, poporul nu este niciodată vinovat, pentru că rolul politicienilor este și cel de a arăta direcția, de a explica anumite procese și decizii și de a face o muncă de conștientizare continuă privind ce se poate și ce nu.
În 2021 scriam într-o analiză că o putere monocoloră va reprezenta pentru Moldova o șansă pe care nu a avut-o pentru realizarea unor reforme atât de necesare. Dar, în final, precizam că:
”Președintele, Guvernul, majoritatea parlamentară, susținerea largă în societate, susținerea extrem de puternică din Vest reprezintă premisele unui nou început. Dacă Maia Sandu și PAS vor dovedi și că pot guverna bine, atunci vor domina scena politică timp de 8 ani. În cazul în care aceștia vor eșua, după ce au ”totul în mână”, atunci PSRM va putea reveni la putere și va câștiga ușor următoarele alegeri, iar Republica Moldova va rămâne în continuare un ”stat ținut pe perfuzii” de către Vest.”
Sansa Republicii Moldova: o putere monocoloră pentru reforme profunde – Hrituc.ro
Ne aflăm cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din acest an. Republica Moldova a trecut printr-o perioadă extrem de grea. Pandemie, criza energetică, războiul din Ucraina și acum schimbările geo-politice de la nivel global.
Din păcate, sondajul de astăzi ne arată că la mulți indicatori PAS nu a performat. Se pot vedea cifrele din sondaj și la capitolul Justiție și la capitolul privind ”independența energetică”, dar și la cele privind perspectiva pe care o au oamenii asupra guvernării. Nu o să insist prea mult pe ele, pentru că până la urmă sunt chestii cunoscute. Nu vreau să fac nici un proces de intenție PAS-ului. Este cunoscută poziția mea, îmi doresc Republica Moldova în UE și nu aș susține niciodată un partid precum PSRM sau SHOR care își doresc exact contrariul.
Însă, nu poți să mergi la nesfârșit ascunzând gunoiul sub preș și nici nu poți să îți furi căciula singur, așa cum face PAS în aceste momente. Ei încă cred că pot face majoritate de unii singuri, spun asta în întâlnirile pe care le au și merg pe aceeași strategie politică pe care au mers în ultimii ani.
Din păcate sunt câteva cifre care arată că acest drum este greșit și că există o perspectivă mult mai sumbră.
Mi-au atras atenția din sondaj următoarele cifre: 73% dintre alegători cred că PAS își vede propriile interese. 69% spun că guvernarea comunică prost, 64% o văd coruptă și 61% o văd incompetentă. Dar cel mai grav indicator este cel de 64%, corupția, care a crescut în ultima vreme și vine în contrast cu principalul lor atribut de imagine, cel care i-a și adus la guvernare: imaginea de oameni curați care lupta împotriva corupției.
Sunt cifre dramatice pentru orice partid aflat la guvernare. Iar alt indicator din sondajul IMAS ne arată că oamenii sunt deja cuprinși de ură când aud de PAS, 56% spun că nu își doresc ca acest partid să facă parte din vreo coaliție de guvernare. Oamenii nu vor să mai audă de partidul condus de Igor Grosu sub nicio formă.
S-a instalat această stare de spirit și e aproape imposibil de schimbat.
Nici PSRM nu o duce prea bine. Deși sunt în opoziție, nu reușesc să crească pentru a-și fructifica poziția. Se vede că Blocul Alternativa a rupt îndeosebi din electoratul lor. Aducerea lui Stoinaglo a fost o mișcare bună pentru Ceban, cum la fel de bine se poate spune că lipirea de Tkaciuk a fost o mișcare proastă.
Ce este îngrijorător este însă altceva. Conform acestui sondaj, poți vedea că fărâmițarea votului va duce la un Parlament extrem de divizat. Cu partide care se urăsc, care teoretic nu au puncte comune și cu ideologii total opuse. De asemenea, agenda externă a partidelor care vor intra în noul legislativ este diferită. Dacă PAS are acum în diverse raioane alianță cu PSRM, când vine vorba despre crearea unei majorități parlamentare, lucrurile se schimbă foarte mult. Dacă în local poți face acest tip de combinație politică, la nivel central, în condițiile de acum este aproape imposibil.
Mai mult de atât, din cauza stării de spirit, populația nu agreează sub nicio formă o alianță în care PAS să continue guvernarea. Nici cu PSRM, nici cu Blocul Alternativa. Cifrele care prezintă acest lucru sunt foarte clare și pot fi regăsite în slide-ul aferent.
Așadar, putem vedea că Moldova intră într-o zonă extrem de delicată. Situația politică arată că este greu să realizezi o majoritate care să poată face o guvernare stabilă. Se poate ajunge la un blocaj. Starea de spirit a populației arată că Moldova este neguvernabilă. Moldovenilor nu le convine nicio variantă teoretică posibilă. Problemele din trecut vin și presează pe viitor.
Va fi greu de găsit o soluție politică acceptabilă. Intrarea PAS în opoziție nu e o soluție pentru parcursul european. O alianță a stângii create în jurul PSRM poate fi o soluție politică strict pentru o guvernare de tipul „administrăm treburile curente”, dar care nu va avea suportul UE. Moscova nu va avea capacitatea să compenseze sprijinul financiar dat de UE, iar odată ce politica externă a Moldovei se va schimba, nimeni nu va da bani să susțină un guvern anti-european.
Vin vremuri extrem de grele pentru Republica Moldova. Diaspora nu poate aduce voturile necesare pentru crearea acelui avantaj necesar PAS. Mai mult de atât, mișcările de la nivel global pot aduce și alte provocări dure la Chișinău. Iar toate acestea vin pe o stare de spirit a populației extrem de îngrijorătoare. Pare că ne îndreptăm spre cea mai grea perioadă din istoria micului stat moldovean, mai grea chiar decât în perioada tulburărilor provocate de aflarea furtului miliardului. Instabilitate politică. Război la graniță. Schimbări majore pe scena geopoliticii, lipsa de încredere în politicienii pro europeni, climat social depresiv. Chiar și cu un București puternic, tot va fi aproape imposibil de gestionat perioada ce va urma.
Sursa: Hrițuc.ro