petrisor peiu

Analist: România și Republica Moldova ar trebui să introducă în Constituții principiul reunificării

Redacția Liber TV

„Situația existenței a două state cu majoritate clară românească nu este unică în lume. Avem state chinezești, două state coreene, am avut două state germane. În cazul nostru, este singurul caz cunoscut în istoria omenirii în care cele două state nu își asumă la nivel de Constituție, la nivel declarativ, obiectivul unionist. Ne putem uita atât Coreea de Sud, cât și Coreea de Nord, care au în Constituție principiul reunificării. La Seoul există un minister al reunificării, care face nu doar muncă academică, ci și pași și proceduri practice. La fel în China și Germania care, la moment, este singurul model dus până la capăt”, a declarat acesta în cadrul unui interviu pentru Radio Guerrilla.

Analistul spune că dacă România va da tonul, și Republica Moldova trebuie să accepte acest lucru, sentimentul unionist se va amplifica.

„Dar trebuie să înțelegem că nu putem să nu avem acest principiu recunoscut în actele fundamentale ale celor două state. Trebuie să avem acest limbaj comun”, a mai spus Peiu.