De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 23 de ore

Analiză: Telegram va fi, cel mai probabil, blocat în Republica Moldova

Ala Găină

În luna octombrie, chiar înainte de alegerile prezidențiale, în Republica Moldova au început să fie blocate unele canalele Telegram care încălcau legislația țării. Unul dintre canalele găgăuze a fost printre primele blocate, precum și canalele lui Ilan Șor, Marina Tauber, Vasile Bolea, partidul Renaștere și Alexandru Nesterovski, blocul Victorie, MD24 și postul de televiziune TV6.

Potrivit unor rapoarte, alte planuri ar fi vizat blocarea sau limitarea traficului tuturor utilizatorilor Telegram pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate ar fi oferit Maiei Sandu un raport privind procesul electoral și impactul noilor instrumente asupra opiniei publice din țară. Potrivit acestor date, principala sursă de discreditare a autorităților și a drumului european al Republicii Moldova ar fi fost Telegram.

Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, serviciile de informații recomandau chiar închiderea rețelei de socializare din țară sau limitarea traficului acesteia. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Telegram a permis Rusiei să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova și, prin urmare, Maia Sandu s-a clasat pe locul doi la voturile din interiorul Republicii Moldova, reușind să obțină cel de-al doilea mandat datorită voturilor din diaspora.

Potrivit analiștilor, cel mai probabil, refuzul autorităților de a bloca Telegram în interiorul Republicii Moldova a fost influențat de temerile de a crea o agendă negativă în ochii electoratului șovăitor. Cu toate acestea, după victoria Maiei Sandu, poate surveni blocarea Telegramului cu explicația ulterioară „de dragul siguranței noastre”. Nu există un răspuns clar în domeniul politic moldovenesc dacă închiderea va ajuta sau nu. Cu toate acestea, o serie de experți și politicieni solicită închiderea Telegramului.

„Dacă te uiți la modul în care cetățenii din diferite țări reacționează la dezinformare, este destul de evident că, de mai bine de 30 de ani, în Republica Moldova, politicienii s-au angajat în divizarea societății, nu în consolidarea ei. Și acum plătim un preț foarte mare pentru asta. Numai interdicțiile nu pot rezolva problema, dar soluția problemelor nu poate fi instantanee. Acest lucru este cerut de politicile care sunt implementate pe parcursul mai multor cicluri electorale pentru educarea cetățenilor. Și de fapt, nimeni nu făcea asta în țara noastră”, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

„A fost nevoie de ceva timp pentru ca poliția să înțeleagă despre ce vorbesc”, spune politologul Alexei Tulbure. „Au fost metode noi, iar noi am pierdut timp, și nu am avut timp, poliția nu a avut timp, ca să zic așa, să reacționeze. Dacă Telegram este închis, vor folosi Signal, cel mai probabil. Vor închide Signal, vor folosi Viber, WhatsApp, nu știu ce alte oportunități mai sunt. Blockchain-ul va fi în cele din urmă dezvoltat aici în așa fel încât nimeni de acolo să nu-i poată opri”, a mai spus expertul.

Tulbure a concluzionat că nu este un susținător înflăcărat al unor astfel de măsuri, deși a susținut decizia guvernului de a interzice participarea partidului Șansă la alegerile locale, „pentru că nu a existat altă cale de a le opri, a fost o operațiune de preluare a puterii”. Astfel, politicianul sugerează un număr mare de alte instrumente de influență, inclusiv în mass-media.

„În condițiile războiului hibrid în care se află Moldova, slavă Domnului, nu suntem într-o fază fierbinte precum Ucraina, ci tot un război hibrid și un atac fără precedent, mi se pare că cenzura, nu mă tem de acest cuvânt, este destul de rezonabilă și acceptabilă în anumite limite. Numai că aici trebuie să ținem cont de faptul că autoritățile noastre au închis deja canale rusești, 6 dintre ele, au trecut pe alte canale, au fost și ele închise, dar toată lumea are acum un telefon care îți permite pur și simplu să intri și să urmărești orice canal rusesc online. Și asta, după părerea mea, nu a funcționat deloc. Faptul că Telegram va fi închis este foarte probabil, acum ar fi necesar, dat fiind faptul că am văzut toate scandalurile Telegram și știm că Rusia folosește mai ales această resursă media pentru a-și exercita influența”, spune politologul Victor Ciobanu.

Lucrul împotriva discreditării drumului european al Moldovei poate deveni motivul principal și important în ochii autorităților de a avea grijă, dacă nu de a bloca, apoi de a limita Telegram în viitor. De exemplu, la începutul lui 2025, în pregătirea alegerilor parlamentare, care vor fi destul de dificile pentru PAS.