ANALIZĂ// Întreprinderea „TOPAZ”, în mijlocul unei scheme complexe de atacuri raider, eludare a sancțiunilor internaționale, corupție politică și conexiuni cu Federația Rusă

Ala Găină

Întreprinderea SA „TOPAZ”, IDNO 1002600041941, a fost înregistrată la 16.08.1995, ca societate pe acțiuni de tip deschis, cu adresa juridică în mun. Chișinău, str. Piața D. Cantemir 1 și având ca gen de activitate prelucrarea metalelor. SA „TOPAZ” deține un teren de 3,5 ha, situat la intersecția principalelor artere ale Chișinăului, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu str. Ion Creangă și str. Calea Ieșilor, care leagă sectorul Centru cu sectorul Buiucani, iar interesul pentru achiziția activului a fost manifestat de mai mulți oameni de afaceri de peste hotare și din Moldova, se arată într-o analiză publicată de Dosar.md

Federația Rusă deține 3 217 601 de acțiuni nominative ordinare ale SA „TOPAZ”, care reprezintă 97,72% din capitalul companiei, acestea fiind înregistrate pe numele АО «ОДК» și expuse la licitație pe platforma rt-capital.ru – Акции С.П. «ТОПАЗ» А.О.

În primăvara anului 2023, Victor Slivinschi (proprietarul companiei Turboenergy Power) ar fi început realizarea planului de preluare a activelor prin cesionarea datoriilor SA „TOPAZ” față de angajații uzinei, având deja experiență în astfel de scheme, precum în cazul SA „Hidropompa”. Despre acest scenariu ar fi aflat Mircea Baciu (proprietarul BOMBA), care deține un spațiu în locațiune în clădirea uzinei „Topaz” (pentru magazinul Bomba).

Ulterior, Mircea Baciu, prin înțelegere cu administratoarea uzinei, Inna Linnic, ar fi organizat preluarea activelor SA „TOPAZ” prin inducerea în insolvență a uzinei, preluând datoriile față de angajați (salariile) și alte datorii, în valoare de peste 15 milioane lei. Mircea Baciu a implicat în schemă compania sa CPD-industrial Grup, înregistrată pe numele Olgăi Baciu, juristul BOMBA, Octavian Grosu, și o persoană interpusă – Sergiu Picus, combinația fiind coordonată cu serviciile speciale ale Federației Ruse.

Victor Slivinschi, aflând despre acțiunile lui Mircea Baciu și ale administratoarei TOPAZ, Inna Linnic, a depus o plângere penală la Procuratură (PCCOCS), unde a fost pornită o cauză penală pentru abuz de serviciu, în legătură cu gestionarea defectuoasă a uzinei SA „TOPAZ” prin îndatorare abuzivă și crearea premiselor de insolvență intenționată.

Mircea Baciu, aflând că Victor Slivinschi a depus o plângere penală, a recurs la atacuri mediatice pe canale de Telegram rusești, acuzând preluarea SA „TOPAZ”, pentru a-și susține denunțul adresat organelor de drept ale Federației Ruse, cu privire la intențiile lui Slivinschi de atac raider asupra SA „TOPAZ”, implicarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, și coruperea administratoarei ”TOPAZ”, Inna Linnic, și a premierului Moldovei, Dorin Recean, cu câte 50 000 de euro.

După mai multe încercări nereușite de înstrăinare, lotul de acțiuni SA „TOPAZ”, aflat sub sancțiuni, a fost din nou expus la licitație la prețul inițial de 1 076 214 000 Ruble, iar la 09.10.2023 a avut loc licitația pe platforma rt-capital.ru. La această licitație au participat patru companii din Federația Rusă: ООО «ДАРЫ ПРИРОДЫ», ООО «ОФИС ФОНДА «ЗАВЕТ», ООО «ИНВЕСТ» și ОOO «Бизнес Брокер Финанс», ultima fiind declarată câștigătoare cu prețul de 1 688 107 000 Ruble.

Potrivit unor surse, compania ОOO «Бизнес Брокер Финанс» ar fi deținută de oameni de afaceri ruși cu conexiuni influente în organele de forță ale Federației Ruse. Astfel, pentru evitarea sancțiunilor aplicate împotriva industriei militare ruse, ar fi fost pusă în aplicare schema lui Mircea Baciu de preluare prin atac raider a activelor SA „TOPAZ”, sub pretextul unei îndatorări de peste 15 milioane lei (anterior cesionate), procesul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Central, la cererea companiei CPD-industrial Grup împotriva SA „TOPAZ”, depusă la 23.10.2023, privind intentarea procesului de insolvabilitate.

La 02.10.2024, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții la sediile companiilor, automobilele și domiciliile suspecților de comiterea infracțiunilor de abuz de serviciu și insolvabilitate fictivă în cazul SA „TOPAZ”. Potrivit comunicatului de presă al PCCOCS, procurorii cercetează patru persoane din conducerea a două companii, cetățeni ai Moldovei, în dosarul ce vizează o întreprindere mixtă din Chișinău, al cărei fondator este o companie din Rusia, sancționată internațional.

Procurorii au anunțat că doi dintre suspecți sunt un bărbat și o femeie din conducerea întreprinderii mixte (anterior cu funcții în așa-zisele „autorități” din stânga Nistrului, aceștia făcând naveta la Chișinău pentru activitatea la întreprindere). Este vorba despre administratoarea SA „TOPAZ”, Inna Linnic, și adjunctul acesteia, Mamedov Rauf.

Ceilalți doi suspecți anunțați de PCCOCS – un bărbat și o femeie – fac parte din conducerea unei companii din Moldova, care a solicitat instanței declararea insolvabilității întreprinderii mixte. Este vorba despre compania „CPD-industrial Grup” SRL, iar persoanele sunt Mircea Baciu și Olga Baciu, sora lui Mircea Baciu, cei care ar fi pus la cale schema de preluare prin atac raider a activelor SA „TOPAZ” și de eludare a sancțiunilor internaționale aplicate activelor Federației Ruse.

De menționat este că proprietarul Bomba, Mircea Baciu, se bucură de susținere politică în Moldova. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a acordat, în semn de recunoștință, diploma Parlamentului de gradul I pentru escaladarea a 7 munți.

”L-am invitat pe dl Baciu la Parlament unde în semn de recunoștință i-am oferit diploma Parlamentului de gradul I și l-am îndemnat să vorbească cât mai mult despre experiența sa în școli, universități și că atunci când există dorință, reușești”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului și președinte al partidului de guvernare.

De asemenea, deputații PAS, Dascălu Iulia și Boris Marcoci, ar promova interesele lui Mircea Baciu prin autoritățile publice.

sursa: dosar.md