sursa foto;ProTV

ANALIZĂ// Își schimbă blana, dar năravul – ba! Contradicțiile din discursurile lui Dodon în interviurile pentru Chișinău și cele pentru Moscova

Vasile Cojocari

După ce a înlăturat drapelul UE de pe clădirea Președinției, trimisul Kremlinului a spus că la reședința șefului statului trebuie să fie arborat doar tricolorul. Azi dimineața, însă, lângă tricolor era pus și steagul roșu cu cap de bour (taur). Este, de altfel, o manieră deja populară a noului președinte de a spune una și a face cu totul alta.

„A fost scos sâmbătă. (…). Noi suntem membri ai CSI, de ce să nu fie al lui? Noi suntem membri ONU, de ce nu al lor? Pe instituțiile statului este obligatoriu să fie drapelul Republicii Moldova și aici nu se încalcă legislația. Nu am nimic împotriva UE”, a declarat cu nervozitate Dodon. Cu toate acestea, observăm că chiar dacă președintele declară că nu are nimic împotriva Uniunii Europene, nu încetează să sfideze principiile și valorile europene spre care tinde majoritatea populației Republicii Moldova. 

În același timp, acesta a sfidat și Declarația de Independență a Republicii Moldova, dând de înțeles că aceasta are o importanță foarte mică în raport cu Constituția. Afirmația vine pentru a-și justifica opinia cu referire la limba de stat, cum că ar fi moldovenească, așa cum e stipulat în Constituție, și nu româna, așa cum e scris în Declarația de Independență, act care confirmă existența noastră ca entitate statală.

La fel de scandalos a fost și subiectul numărului mare de burse acordate de România pentru studenții din Republica Moldova. Într-un interviu pentru presa rusă, Dodon califică acest sprijin al României drept „românizare” și că aceasta trebuie oprită de către Kremlin. Tot ieri, Lorenei Bogza, acesta i-a dat cu totul alt raspuns, total deplasat de cel de mai sus și anume: „Eu vreau să le mulțumesc autorităților române pentru acest gest. Este un gest foarte bun și chiar mulțumesc din suflet pentru că dau această posibilitate pentru studenții din Republica Moldova. Lasă să fie și 10 000 de burse, este un lucru bun și benefic pentru tinerii din RM”.
Un alt lucru care a creat o reacție negativă a fost declarația președintelui precum că „Republica Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul pe care l-a început în 1992. E doar vina autorităților de la Chișinău pentru că și-au dorit Unirea cu România”. Ieri, însă, răspunsul cu privire la această replică a fost cu totul altul decât cel pentru presa lui Putin. „Ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 90 a fost o greșeală enormă, în mare parte și a conducerii de vârf a Republicii Moldova. Eu nu vorbesc că hai să ne cerem iertare de la altcineva. Eu recunosc că aceasta a fost atât greașeala politicienilor de la Chișinau, cât și a celor din stânga Nistrului”, a declarat Dodon.

Întrebat de ce a salutat alegerea noului președinte din așa-zisă Republică Transnistreană și de ce l-a felicitat pe noul lider separatist, V.Karsnoselskii, fostul lider PSRM a zis că l-a felicitat pentru vot și pentru a stabili o întrevedere. Acesta a mai adăugat că nu-i nimic în neregulă și că nu-l deranjează faptul că într-o regiune autonomă de pe pământul Republicii Moldova, nerecunoscută de nimeni, au loc alegeri prin care este ales un „președinte”.

Noul președinte a mai spus că dacă puținele sale prerogativele politice vor fi motivul pentru care unele din obiectivele lui nu vor putea fi înfăptuite, va trebui să recurgem la modificarea Constituției.

Tot în cadrul emisiunii de ieri, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că-l va lipsi pe fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, de cetățenia moldovenească până la Revelion. De altfel, Dodon intenționează să depună eforturi pentru a interzice toate mișcările care pledează pentru Unirea Republicii Moldova cu România.