Anatolie Blonschi, figurant în dosarul fraudei bancare și apropiatul lui Vladimir Andronachi, s-a predat poliției

Adrian Sirbu

Anatolie Blonschi, un apropiat al fostului deputat democrat, Vladimir Andronachi, s-a predat autorităților moldovenești. El a fost reținut de CNA, pe 9 ianuarie, la punctul de trecere al frontierei Leușeni. Acesta era dat în căutare, fiind trimis pe banca acuzaților în dosarul „frauda bancară”.

Blonschi este acuzat de complicitate la spălare de bani, în interesul unei organizații criminale, acțiuni manifestate prin convertirea și transferul a 600.000 de euro, obținute pe cale infracțională de la Banca de Economii SA în perioada lunii noiembrie 2014, care după o serie de tranzacții suspecte și transferuri pe conturile unor companii nerezidente și rezidente au fost introduși în circuitul legal al Republicii Moldova.

În luna martie 2023, cauza penală în privința acestuia a fost trimisă în instanța de judecată de Procuratura Anticorupție cu aplicarea prevederilor Codului de procedură penală ce vizează finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

După efectuarea procedurii de reținere de către Procuratura Anticorupție, Anatolie Blonschi va sta 30 de zile în arest preventiv în Penitenciarul nr.13.