Anca Dragu: Vreau să asigurăm independența și integritatea BNM

Adrian Sirbu

Cu experiență în sectorul financiar-bancar, în politici publice și de aderare la Uniunea Europeană, Anca Dragu, votată guvernator al Băncii Naţionale din Republica Moldova, a declarat pentru Știrile TVR că dorește asigurarea independenței și integrității BNM și că dorește să sprijine Republica Moldova în parcursul european, transmite IPN.

Potrivit Ancăi Dragu, în ziua în care a fost numită guvernator, adică la 22 decembrie, a participat la audiere în Comisia juridică, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova, apoi a fost votul plenului şi după aceea a avut prima întâlnire cu membri din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei.

Vreau să asigurăm independenţa şi integritatea BNM, sunt elemente esenţiale într-o economie într-un proces semnificativ de convergenţă, cum este economia Republicii Moldova. Sunt elemente semnificative care să atragă încrederea investitorilor”, a declarat Anca Dragu.

Întrebată dacă se gândește la o colaborare cu Banca Națională Română (BNR), Anca Dragu, a menționat că există această colaborare, și chiar în seara în care a fost numită guvernator a avut discuţii punctuale şi pe programele de twinning desfășurate alături de staff-ul BNR.

Da, deci aceste programe sunt în derulare şi ele se vor accentua în anii ce urmează, tocmai având în vedere acest parcurs european pe care Republica Moldova l-a început. De fapt, acesta a fost şi ideea acestei numiri, aşa au început dumnealor să caute pentru conducerea BNM persoane cu un profil care să ştie ce înseamnă aderarea la UE”, a spus guvernatorul.

Anca Dragu, a mai declarat pentru sursa citată că inițial nu a discutat pentru funcţia de guvernator. „Am început discuţiile acum câteva luni, dar ei căutau pentru viceguvernator, pentru Consiliul de Supraveghere, cam aşa au avut loc discuţiile. Această situaţie a apărut de ieri şi atunci am discutat pentru a prelua funcţia de guvernator al BNM”, a declarat Anca Dragu.

La 22 decembrie, Anca-Dana Dragu a fost numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de Parlament cu votul a 58 de deputați PAS.Președinția a publicat, în ziua numirii, decretul prin care Ancăi Dragu i se acordă cetățenia Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în data de 21 decembrie 2023.

Anca-Dana Dragu îi ia locul lui Octavian Armașu, revocat din funcție în seara zilei de 21 decembrie. Pentru demiterea acestuia au votat 81 de deputați.