Andrei Năstase: „Când voi deveni președinte, voi dispune organizarea imediată a unui audit al tuturor deciziilor anterioare care au dus la pierderea banilor din buget și a celor veniți din Occident”

Ala Găină

După ce Republica Moldova a anunțat că își reduce cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul culturii și se retrage din programul Creative Europe, fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, a venit cu o reacție. Potrivit lui Năstase, „autoritățile pretins proeuropene se plâng că au cheltuit 400 de mii de euro din bugetul de stat, dar au primit înapoi doar 38 de mii”.

„În opinia mea, acest fapt demonstrează încă o dată incapacitatea guvernării de a gestiona chiar și acele sarcini pentru care există surse de finanțare. Este posibil ca inițiativa de a adera la program să fi fost inițial nepregătită și prematură, așa cum susține guvernarea. Dar cine i-a împiedicat să corecteze situația în anii în care au deținut și mai dețin toată puterea? Nimeni. Doar lipsa de profesionalism și incompetența celor din conducerea țării și a celor care gestionează sfera culturii”, a scris Năstase pe rețelele sociale.

Năstase, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din toamnă, spune că în calitate de președinte, va dispune organizarea imediată a unui audit al tuturor deciziilor anterioare care au dus la pierderea banilor din buget și a celor veniți din Occident.
„Acest lucru este necesar pentru a scuti Republica Moldova de pierderi ulterioare și pentru a trage la răspundere profitorii, hoții și incompetenții care aduc prejudicii uriașe țării, indiferent de culoarea lor politică. Contez și pe sprijinul vostru. În acest sens, vă rog să mă anunțați la această adresă, [email protected], despre alte decizii ilegale și inoportune ale guvernării pe care le cunoașteți și le considerați păguboase pentru Moldova și oamenii săi”, se arată în apelul lui Năstase.

Zilele trecute, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat că Republica Moldova s-a retras din programul „Europa creativă”. Oficialul argumentează decizia prin faptul că statul nostru a plătit cotizații pentru statut de membru în valoare de circa 460 de mii de euro, însă profitul din program a fost de doar 38 de mii de euro.

„Aderarea la Europa Creativă a fost un pas serios înainte. Din păcate societatea noastră la acel moment nu a fost suficient de matură pentru a profita de aceste oportunități care s-au deschis. Și Moldova a plătit costuri de aderare, pe durata a 3 – 4 ani de 400 – 460 de mii de euro. Și a beneficiat de 38 de mii de euro”, a spus Sergiu Prodan.

R. Moldova a semnat acordul de aderare la programul „Europa creativă” la 18 martie, 2015. Programul UE era destinat domeniului cultural, creativ și audio-vizual și permitea organizațiilor din sector să acceseze finanțarea pentru proiectele de cooperare culturală, să se aboneze la sistemele de traducere literară și să adere la rețelele culturale europene.