Andrei Năstase, despre drama migrației: „Trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea economică durabilă și pe crearea de oportunități reale aici, în Moldova”
„Suntem martorii unei realități dureroase, două crize majore ne lovesc puternic și ne amenință viitorul ca națiune. Migrația masivă și natalitatea scăzută ne duc într-un punct critic”. Declarația aparține fostului ministru de Interne, Andrei Năstase, care trage un semnal de alarmă privind acest fenomen grav, care capătă amploare. Potrivit lui Năstase, Republica Moldova se află la o răscruce, natalitatea este la cel mai scăzut nivel din istorie. Dacă nu facem ceva acum, în 2030 vom avea mai mulți moldoveni născuți peste hotare decât în țara noastră, spune fostul lider al protestelor antioligarhice.
„Ce va însemna acest lucru pentru identitatea noastră, pentru cultura noastră? Este un semnal de alarmă, un indicator clar că Moldova își pierde viitorul chiar sub ochii noștri. Guvernarea trebuie să înceteze să mai ignore aceste probleme și să găsească soluții reale pentru a susține familiile tinere și pentru a oferi o șansă la o viață decentă aici, la noi Acasă! Cu o guvernare care neglijează atât nevoile celor rămași, cât și ale celor plecați, ne întrebăm: ce se va întâmpla în următorii ani? Dar peste 50 de ani?”, a scris Năstase pe Telegram.
Recensământul din 2024 arată o realitate sumbră, mai spune Năstase. În doar 10 ani, am pierdut un milion de oameni, iar numărul continuă să scadă într-un ritm alarmant.
„Viziunea mea pentru redresarea acestor probleme majore este una bazată pe angajamentul de a transforma Moldova într-o țară unde oportunitățile sunt accesibile pentru toți și unde viitorul este promițător. Trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea economică durabilă și pe crearea de oportunități reale aici, în Moldova.
Este esențial să reindustrializăm țara prin investiții strategice în sectoare cheie, precum tehnologia, industria prelucrătoare, manufactura și energiile regenerabile, trebuie să sprijinim întreprinderile mici și mijlocii, motorul economiei noastre, prin programe de sprijin și stimulente fiscale, pentru a crea locuri de muncă bine plătite, care să îi atragă pe cei plecați să se întoarcă”, este de părere Andrei Năstase.
Sunt necesare investiții în educație. Reforma sistemului educațional trebuie să fie adaptată la nevoile pieței muncii, cu accent pe dezvoltarea programelor de formare profesională, mai spune fostul ministru de Interne.
„Să extindem și să îmbunătățim programele de asistență socială, în special pentru familii cu copii și vârstnici, reducând astfel emigrația forțată din motive economice.
Să creăm programe atractive pentru moldovenii din diaspora, oferindu-le stimulente economice și sociale pentru a se întoarce acasă.
De asemenea, este imperativ necesar să susținem familiile tinere prin politici favorabile natalității, cum ar fi accesul la locuințe, introducerea unor politici favorabile familiilor, cum ar fi indemnizațiile pentru copii, concedii parentale extinse și facilități pentru îngrijirea copiilor. Programele de educație și conștientizare, care să încurajeze echilibrul între carieră și viața de familie, sunt la fel de importante”, a conchis Andrei Năstase.