Andrei Spînu: S-a dat startul aplicării pentru Programul Satul European, ediția 2024

Ala Găină

S-a dat startul aplicării pentru Programul Satul European, ediția 2024. Prioritate vor avea proiectele de reabilitare a sistemelor de apă. Toate primăriile mai mici sau mai mari vor putea aplica la această măsură cu proiecte de până la 10 milioane de lei, fără contribuția localităților, transmite IPN.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat că asigurarea cu apă este una din prioritățile Planului Național al Guvernului „Construim Moldova Europeanăˮ, dar și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Ministrul a încurajat toți primarii comunelor care nu au sisteme de alimentare cu apă să aplice.

De asemenea, primăriile vor putea aplica pentru proiecte de reabilitare și instalare a iluminatului public, construcție sau reabilitare a clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, proiecte de instalare a sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile, de construcție și reconstrucție a edificiilor sportive, edificiilor destinate prestării serviciilor sociale etc. Pentru aceste măsuri primăriile de până la 1500 de locuitori vor putea beneficia de resurse până la un milion de lei, fără contribuția localităților, iar primăriile mai mari de 1500 de locuitori vor putea accesa până la trei milioane de lei, fără contribuția localităților, sau până la 10 milioane de lei cu o contribuție minimă de 15% din partea localității.

Andrei Spînu a comunicat că în continuare va fi susținută elaborarea planurilor urbanistice generale ale localităților. Pentru această prioritate primăriile vor primi finanțare 100% din costuri. La fel, vor fi sprijinite primăriile care atrag proiecte din sursele externe. „În acest sens vom acoperi 100% din contribuția primăriilor pentru proiectele atrase din sursele externeˮ, a spus oficialul.

„Dragi primari, vă îndemn să alegeți bine prioritățile, să pregătiți bine proiectele tehnice și împreună să construim Moldova Europeană. Pornim acest program cu mare încredere și sunt sigur că vom face încă un pas pentru condiții mai bune de viață în localitățile noastreˮ, a spus  Andrei Spînu.

Perioada de aplicare este de la 20 decembrie până la 29 martie, ora 17.00. Pentru întrebări suplimentare primarii se vor putea adresa la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală sau la oficiile agențiilor de dezvoltare regională.

Pentru prima etapă a proiectului din buget sunt alocați șase sute de milioane de lei.