Angajații Procuraturii Anticorupție se mută, în curând, în sediu nou. Unde vor activa aceștia

Adrian Sirbu

A fost identificat un sediu pentru Procuratura Anticorupție (PA). Executivul a aprobat transferul unei clădiri din strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde în prezent se află Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB).

Potrivit comunicatului emis de PA, identificarea unui sediu potrivit va permite angajarea personalului, va asigura funcționarea optimă a instituției și va permite acesteia să răspundă la cerințele și nevoile sporite în lupta împotriva corupției.

Procuratura Anticorupție a transmis deja către Procuratura Generală un plan detaliat privind modalitățile de transfer a personalului, bunurilor, arhivei, dosarelor și altor materiale din actuala locație, clădirea Centrului Național Anticorupție. Un plan similar urmează a fi transmis din partea Ministerului Justiției, ANI și din partea SPCSB până pe data de 12 iulie, 2024.

„La 28 iunie 2024, Ministerul Justiției a informat procurorul general că „Guvernul Republicii Moldova a agreat, cu instituțiile corespunzătoare, transferul clădirii din municipiul Chișinău, strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26 pentru sediul Procuraturii Anticorupție”, scrie în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

În prezent, instituția are aproape 200 de angajați.

Până acum, au fost examinate mai multe opțiuni, clădiri din proprietatea statului, dar fie nu le-au convenit procurorilor, fie actualii rezidenți s-au opus, cum a fost în cazul Academiei de Științe a Moldovei.

Acum, Procuratura Anticorupție se află în clădirea Centrului Național Anticorupție (CNA), unde angajații procuraturii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.