Anti-record de “democrație”. Promo-LEX: Agenda ședinței de joi a fost modificată în proporție de 766%

Adrian Sirbu

Asociația Promo-LEX constată că Parlamentul a înregistrat un anti-record la ședința plenară din 15 februarie. Agenda ședinței a fost modificată în proporție de 766%, o cotă fără precedent în activitatea actualei legislaturi. Ordinea de zi a fost completată cu 21 de subiecte, ceea ce depășește de 7 ori numărul inițial prevăzut de proiecte. Potrivit experților asociației, rulajul atât de mare al modificărilor afectează grav transparenta și previzibilitatea procesului legislativ, transmite IPN.

Și la această ședință, majoritatea parlamentară a respins toate propunerile opoziției, inclusiv cele de exercitare a controlului parlamentar prin audierea în plen a 10 demnitari și conducători ai autorităților publice. Potrivit Promo-LEX, legislativul și-a exercitat, totuși, funcția de control parlamentar prin audierea, la inițiativa majorității parlamentare, a ministrului agriculturii și industriei alimentare, în contextul protestelor fermieri, precum și prin audierea cu mare întârziere a raportului de activitate a CNPF, care urma să fie audiat la data de 1 iunie 2023.

Promo-LEX precizează că 43% din proiectele examinate în cadrul ședinței au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale. Șase proiecte au fost votate fără solicitarea/acordarea/ publicarea actele aferente proiectelor, inclusiv avize și expertize etc. Unele acte aferente proiectelor examinate au fost publicate pe pagina web în ziua ședinței, în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării acestora. Este vorba de 4 rapoarte ale comisiilor permanente, un proiect redactat pentru lectura a doua și sinteza propunerilor și recomandărilor. Promo-LEX subliniază că documentele aferente proiectelor de acte normative trebuie publicate cu suficient timp înainte de ședința Parlamentului, pentru a asigura transparența și previzibilitatea.