Antony Blinken promite un ajutor de 50 de milioane de dolari pentru “curățarea” justiției din Republica Moldova

Adrian Sirbu

Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea acorda Republicii Moldova 50 de milioane de dolari. Banii ar urma să fie folosiți inclusiv pentru curățarea sistemului judiciar și vor contribui la consolidarea capacităților Republicii Moldova de a rezista interferenței rusești, a declarat, la Chișinău, secretarul general al SUA, Antony Blinken. 

Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentare pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a crea parcursul spre UE și de a continua de a crea mai multe oprotunități în domeniul economic”, a declarat oficialul american.

Totodată oficialul a anunțat și despre investiții de circa 85 de milioane de dolari, derulate prin intermediul USAID pentru consolidarea sectorului energetic.

”Vom propune Congresului să suplimenteze ajutorul pentru Rep. Moldova cu 50 de milioane de dolari pentru a continua consolidarea și reformarea sectorului energetic și cel agricol, dar și lupta cu dezinformarea. Acest lucru va permite creșterea abilității Moldovei de a rezista în fața interferențelor rusești, să organizeze alegeri libere și corecte, să continue pe drumul integrării europene, să creeze mai multe oportunități economice. Cooperăm pentru a susține sectorul economic și energetic. Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, a exacerbat dificultățile Rep. Moldova în sectorul energetic, a dus la creșterea prețurilor la energie, vulnerabilizând afaceri și consumatorii de rând. Parteneriatul pe care îl avem este pentru a reduce dependența Moldovei de resursele rusești și a crește interconectarea cu Uniunea Europeană”, a spus Antony Blinken.

Antony Blinken a sosit astăzi la Chișinău înainte de a merge la Praga, unde se va organiza reuniunea ministerială NATO. Oficialul are întrevederi cu Maia Sandu, Dorin Recean și ministerul de Externe. Autoritățile au anunțat mai multe restricții în capitală, în legătură cu vizita lui Blinken.