Antony Blinken vine miercuri în Republica Moldova: urmează să anunțe un sprijin important

Ala Găină

Secretarul american de stat, Antony Blinken, va ajunge miercuri, 29 mai, la Chișinău. Anunțul a fost făcut de asistentul său pentru Afaceri Europene și Eurasiatice James O’Brien, într-o conferință de presă. Blinken urmează să anunțe un pachet semnificativ de sprijin pentru tranziția Republicii Moldova, atât în ceea ce privește independența energetică, cât și contracararea amenințărilor rusești, scrie Moldova1. 

„Miercuri, va ajunge la Chișinău, în Republica Moldova. Apoi, în acea seară și în cursul zilei de joi, se va afla la Praga, în Cehia. Iar începând de joi seara, va participa la reuniunea ministerială informală a miniștrilor de externe în pregătirea summitului NATO. În cadrul acestor întâlniri din Republica Moldova se va întâlni cu președintele Maia Sandu, cu premierul, cu alți oficiali”, a declarat James O’Brien.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește aderarea la UE și securitatea energetică.

„Anticipez că va avea un pachet solid de sprijin pentru tranziția Republicii Moldova, atât în ceea ce privește independența energetică sau o mai mică dependență de sursele din est și în ceea ce privește sprijinul pentru democrație împotriva amenințărilor rusești, dar detaliile specifice le vom lăsa pentru ziua respectivă”, a mai precizat asistentul secretarului de stat.

Aceasta va fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău timp de două zile. Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu.

După începerea războiului din Ucraina, SUA și-au sporit sprijinul financiar pentru Republica Moldova și au sancționat oligarhi moldoveni care ar fi plănuit să destabilizeze țara.