APP refuză să răspundă clar cum s-au efectuat achizițiile pentru dotarea și funcționarea localurilor din aeroport

Ala Găină

Șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, evită să spună clar în ce mod s-au făcut achizițiile pentru dotarea localurilor de alimentație publică din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, dar și a produselor puse în de vânzare. O solicitare în acest sens a făcut activistul Vlad Bilețchi, care a întrebat dacă există un proces verbal al ședinței care ar fi trebuit să fie organizată și unde să fie stipulat clar cum s-au luat aceste decizii. 

„Am întrebat foarte clar, am vrut să știu despre ședința, procesul verbal, să vedem cine a votat, cum a votat, cine și ce a spus, ca să ne convingem că lucrurile sunt corecte, transparente, că nu există mișmașuri, înțelegeri sau companii afiliate, care să fie favorizate de aceste proceduri”, a menționat Bilețchi, într-o postare video.

Potrivit lui, spre deosebire de alte răspunsuri la solicitările făcute anterior, pe care le-a primit anterior, de această dată, răspunsul a fost foarte evaziv. 

Iată ce se spune în scrisoarea primită și semnată de șeful APP, Roman Cojuhari: că toate activitățile aeroportului, în vederea reluării alimentației publice de la aeroport se face în temeiul unui ordin din 2023, prin care au fost transmise o serie de bunuri de la APP către Aeroportul Chișinău. Mă întreb, între acele bunuri transmise în 2023, care se referă la terenuri, clădiri și alte bunuri, se numără și aceste obiecte recent cumpărate? Și cum rămâne cu alimentația publică, plăcintele, apa, ceaiul, cafeaua și toate celelalte, au fost la fel transmise în 2023 și sunt vândute astăzi, în 2025? Evident că nu este așa. Evident că n-au vrut să-mi dea răspuns, probabil am atins un subiect sensibil, iar asta înseamnă că trebuie să fim și mai insistenți, să săpăm, să căutăm mai departe”, a spus Vlad Bilețchi .

El a mai accentuat că, teoretic, prețurile în localurile din aeroport, ar fi trebuit să scadă, ca urmare a preluării în gestiune a acestora de către administrația aerogării, lucru care însă nu s-a întâmplat. 

Până acum, v-am demonstrat că, deși prețul de cost, prețul de producție, la care cumpără ei cafeaua s-a micșorat de două ori, totuși, prețul final al cafelei a rămas același. Practic se face un profit dublu. Unde mai pui nu achită pentru chiria spațiilor, ceea ce ar trebui să ducă la ieftinirea acestor produse pentru pasageri, lucru care nu s-a întâmplat. Aeroportul este o vacă de muls, urmărindu-se nu condiții mai bune pentru pasageri, nu prețuri mai convenabile, ci pur și simplu mulgerea de bani care se duc în buzunarele celor are conduc aceste procese”, a mai spus activistul.