Arina Spătaru, agent sub acoperire. S-a întâlnit cu Ilan Șor în Israel și spune că a contribuit la deconspirarea schemelor de finanțarea ilegală a partidelor

Ala Găină

Arina Spătaru, președinta ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), fostă deputată în Parlament, susține că a investigat sub acoperire și a deconspirat împreună cu instituțiile de anchetă finanțarea ilegală a partidelor politice de către grupul infracțional Șor.

Într-o conferință de presă, Arina Spătaru a declarat că din momentul denunțului, a acceptat colaborarea cu organele de drept, având discuții și cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. În timpul investigațiilor, spune fosta parlamentară, a avut discuții cu Ilan Șor, inclusiv a fost la el în Israel, în vila sa luxoasă – fapt ce a permis localizarea politicianului fugar. Atunci „a ascultat planurile lui malefice și a primit un telefon cu aplicația Bria, prin intermediul căreia Șor o contacta și îi dădea indicații”.

„Am fost la Șor în Israel, în vila lui luxoasă și i-am ascultat planurile malefice. Vă prezint detalii despre o investigație care cu adevărat va arunca politica moldovenească în aer. Timp de cinci luni Șor credea că Arina Spătaru a fost cumpărată din banii luni. Șor credea că ALDE e făcut la indicațiile lui. Șor credea că Adrian Culai lucrează pentru el. Am o veste proastă, domnule Șor: v-ați înșelat amarnic, nu toți oamenii sunt de vânzare”, a detaliat Arina Spătaru.

Arina Spataru susține că Ilan Șor i-a confirmat și suportul pe care îl are din partea Rusiei, dar și că are control asupra unor procurori, judecători și chiar și asupra unor deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Conștientizam riscul la care mă expuneam. Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor, care îl trimitea pe Nesterovschi acasă, la muncă, prin supermarket, la telefon cu lingușeli, manipulări doar pentru ca să mă cumpere ca la piață și să mă facă parte a jocurilor murdare ale Kremlinului”, afirmă fosta deputată.

Potrivit ei, partidul pro-european care urma să fie preluat de Ilan Șor este Liga Orașelor și Comunelor. „Partidul pro-european, care urma să fie preluat de Șor și la are s-au referit procurorii în raportul lor din Parlament, este Partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihai Bagas, prietenul din copilărie al lui Șor și finanțatorul, trebuia să preia conducerea”, a menționat președinta ALDE Moldova.

Mai multe detalii despre dosarul la care s-a referit Arina Spătaru au fost prezentate de către procurori în ședința Parlamentului la care a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Ultimii au fost reținuți, fiind învinuiți de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.