Aşa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a fost citat să se prezinte la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). În caz contrar, riscă să fie dat în urmărire internaţională

Ala Găină

Aşa-numitul ministru al afacerilor externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a fost chemat de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a „primi înştiinţare în scris” că este suspect în comiterea mai multor infracţiuni, între care „apeluri publice la schimbarea graniţelor Ucrainei”. Neprezentarea sa ar putea duce la darea sa în urmărire internaţională, ceea ce ar pune în dificultate autorităţile de la Chişinău, care nu controlează teritoriul din stânga Nistrului, scrie NewsMaker.

Vitali Ignatiev, aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol şi principalul negociator pentru soluţionarea conflictului transnistrean din partea Transnistriei, este născut în 1980 în regiunea Odesa şi este cetăţean al Ucrainei.

Informaţiile potrivit cărora Ignatiev a fost convocat la SBU au apărut marţi, în Monitorul Oficial al guvernului ucrainean. Ignatiev este suspectat de încălcarea unui articol din Codul Penal ucrainean referitor la „încălcarea integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii”, care implică „apeluri publice la schimbarea graniţelor Ucrainei”. De asemenea, el este suspectat şi de încălcarea unui alt articol refertitor la „activităţi de colaborare”, care presupune „realizarea de activităţi de informare în cooperare cu statul agresor.”

Potrivit NewsMaker, Ignatiev trebuie să se prezinte la biroul SBU din Vinniţa în perioada 15-17 ianuarie 2024 pentru a „primi notificare în scris privind suspiciunea de infracţiuni comise”.

Există situaţii întemeriate care îi permit suspectului să nu se prezinte. Potrivit Codului de procedură penală al Ucrainei, motivele includ probleme grave de sănătate, moartea persoanelor dragi sau dacă viaţa acestora este în pericol, călătorii de afaceri pe termen lung, detenţie, pandemii, operaţiuni militare şi dezastre naturale. Dacă suspectul nu se prezintă din cauza unui motiv nejustificat, acesta riscă amendă.

Ucraina poate, în acest caz, să ceară asistenţă juridică din partea Moldovei sau să-l dea pe Ignatiev în urmărire internaţională.