Asociația „Forța Fermierilor” solicită o întâlnire de urgență cu noul guvernator al Băncii Centrale, Anca Dragu

Ala Găină

Asociația „Forța Fermierilor” solicită o întâlnire de urgență cu noul guvernator al Băncii Centrale, Anca Dragu, în cadrul căreia să fie identificate soluții pentru întârzierile înregistrate de agricultori la achitarea creditelor. Asociația speră ca noul șef al BNM să fie mai receptiv decât Octavian Armașu, care, potrivit fermierilor, nu a dat curs mai multor invitații la discuții.

„Constatăm că în 2022-2023, sectorul agrar național a fost grav afectat de multiple crize, generate de război din Ucraina, precum și de calamitățile naturale, perioadă în care practic nu am avut parte de unele acțiuni de ajutor din partea autorităților de stat, spre deosebire de alte țări din Europa de Est. Prin urmare, în prezent sute de fermieri au întârzieri la achitarea creditelor bancare”, se arată în scrisoarea Asociației „Forța Fermierilor”.

Membrii organizației au reamintit despre rolul BNM în soluționarea multor probleme, mai ales că în 2020 instituția a intervenit în sprijinul fermierilor și a acceptat atenuarea exigențelor în procesul de creditare pentru producătorii agricoli.

„Am avut întrevederi cu deputații din Parlamentul European, inclusiv cu fostul comisar european pe agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș, care este gata să contribuie la atragerea mai multor fonduri de sprijin financiar pentru salvarea sectorului agrara din Moldova în contextul consecințelor pe care le suportă țara din cauza războiului din Ucraina. Doar că pentru aceasta e nevoie de poziția mult mai activă din partea autorităților din Republica Moldova”, se mai arată în scrisoare.

Amintim, în cadrul unor proteste inițiate încă în luna noiembrie, fermierii din diferite raioane ale țării au venit cu tractoarele în centrul capitalei. Printre revendicările agricultorilor se numără introducerea până pe 31 octombrie a unui moratoriu la calcularea penalităților pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 de procente din culturile cerealiere și oleaginoase. Ministerul Agriculturii a declarat deja că, în prezent, sunt examinate peste 120 de dosare ale fermierilor care sunt în incapacitate de plată a creditelor, iar situația lor este examinată de bănci și alte companii pentru a găsi o soluție de sprijin.