Asociația Judecătorilor condamnă ferm amenințările lui Dorin Recean la adresa magistraților

Adrian Sirbu

Asociația Judecătorilor își exprimă îngrijorarea față de acuzațiile aduse de premierul Dorin Recean la adresa magistraților.

Într-un comunicat de presă, ei spun că nominalizarea celor trei judecători constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.

„Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, se arată în reacția magistraților.

În context, Asociația Judecătorilor spune că va sesiza nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave.

Amintim că prim-ministrul Dorin Recean a criticat decizia de ieri a Curții de Apel Chișinău prin care a fost anulată decizia Comisiei Situații Excepționale prin care Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală cu doar două zile înainte de scrutinul local din 5 noiembrie. La începutul ședinței de azi a Guvernului, el i-a luat la rost pe magistrații care au emis hotărârea.